СЗО: Пръскането на дезинфектанти срещу COVID-19 е не само безполезно, но и опасно

Ваня Милева Последна промяна на 18 май 2020 в 07:27 8439 0

Разпръскването на дезинфектанти на открито или върху голяма площ на закрито, което често се използва като мярка за борба с разпространението на коронавирус, всъщност причинява повече вреда, отколкото полза, съветва Световната здравна организация.

И пръскането на хора е лоша идея, заяви СЗО в актуализиран съвет за контрол на инфекциите. Използването на спрей може да увреди очите, кожата и дихателната система, според Световната здравна организация.

СЗО цитира проучвания, които показват, че опитите за пръскане на белина или други химикали върху обширен район са неефективни. Същото важи и за дезинфекцията с ултравиолетова светлина, уточняват от агенцията.

„Разпръскването на някои химикали като формалдехид, продукти на основата на хлор или амониеви съединения, не се препоръчва поради неблагоприятни последици за здравето“, казват експертите на СЗО. 

СЗО заяви, че измиването на улиците с дезинфектанти вероятно е загуба на усилия.

„Не се препоръчва пръскане на открити пространства, като улици или пазари, за унищожаване на вируса, причиняващ COVID-19 или други патогени, тъй като дезинфектантът се инактивира от замърсявания и прах, а и не е възможно ръчно да се почистват и премахват всички органични вещества от такива пространства“, отбелязаха от агенцията.

ИзточникDon't spray disinfectants to kill coronavirus, WHO advises

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !