СЗО все още не описва covid-19 като пандемия

Ваня Милева Последна промяна на 25 февруари 2020 в 10:43 2732 0

Тедрос Аханом Гебрейесус. Кредит:Flickr (CC BY 2.0)

Светът трябва да се подготви за потенциална пандемия на коронавирус, предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО).

Изказвайки се на пресконференция в Женева на 24 февруари, Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че разпространението на вируса covid-19 по целия свят все още не е в етап на пандемия, но призна, че има потенциала да стане такъв.

„Внезапното увеличение на случаите в Италия, Ислямска република Иран и Република Корея предизвикват дълбока загриженост“, заяви Гебрейесус. "Има много спекулации дали тези увеличения означават, че тази епидемия сега се е превърнала в пандемия."

СЗО все още се въздържа официално да обявяви пандемия.

„Решението ни дали да използваме думата „пандемия“ за описването на епидемия, се основава на текущата оценка на географското разпространение на вируса, тежестта на болестта, която причинява и влиянието, което оказва върху цялото общество“, заяви Гебрейесус.

"За момента не сме свидетели на неограничено разпространение на този вирус в световен мащаб и не сме свидетели на мащабно тежко заболяване или смъртност".

„Използването на думата пандемия сега не отговаря на фактите, но със сигурност може да предизвика страх“, добавя генералният директор на СЗО.

„Трябва да се съсредоточим върху ограничаването, като правим всичко възможно, за да се подготвим за потенциална пандемия. Няма един единствен подход за всички".

„Вече имаме епидемия от covid-19 в Китай и в последно време големи огнища в Южна Корея, Иран и Италия“, коментира Марк Уулхаус (Mark Woolhouse) пред Science Media Centre. "Ако тези огнища не могат да бъдат поставени под контрол, тогава covid-19 ще отговаря на критериите за пандемия."

„Сега считаме, че това е пандемия по всички критерии, но без да се назовава така“, заяви Бхарат Панкхания (Bharat Pankhania) от Медицинския университет в Ексетер пред Science Media Centre.

В Китай темпът на разпространение се забавя

 Гебрейесус заяви, че СЗО е "обнадеждена от продължаващия спад на случаите в Китай", въпреки че са декларирани повече от 77 000 случая там, включително 2618 смъртни случая.

Специализиран екип, изпратен в Китай, установи, че епидемията достигна своя връх и платоо между 23 януари и 2 февруари и оттогава непрекъснато намалява, отбеляза Гебрейесус.

 Гебрейесус добави, че смъртността е между 2 и 4 на сто в град Ухан, откъдето произхожда вирусът, и 0.7 на сто извън Ухан.

Хората с лека форма на болестта се възстановяват за около две седмици, докато хората с тежка или критична форма се възстановяват в рамките на три до шест седмици.

На 21 февруари епидемиолозите предупредиха, че не успяват да открият две трети от заразени хора, пътуващи в световен мащаб, „което потенциално води до множество вериги от все още неоткрито предаване от човек на човек извън континенталния Китай“. Някои от тези вериги вече са открити, но това, което е страшно, много случаи не могат да бъдат проследени до източника им.

Извън Китай вече има потвърдени 2074 случая в 28 страни и 23 смъртни случая, включително бързо нарастване на случаите в Италия, Южна Корея и Иран.

В Италия около 50 000 души са блокирани в регионите Ломбардия и Венето, след като страната отчете повече от 160 случая - най-големият брой в Европа.

ИзточникThe WHO still isn’t describing covid-19 as a pandemic, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !