Със 7 години е отложен първия старт от новия космодрум "Восточний"

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2015 в 13:47 3840 0

Кредит v-kurier.ru

Строежът на космодрум "Восточний".

Първият пилотиран полет от космодрум "Восточний" ще стане не през 2018 г., както е планирано от Роскосмос. Това ще стане не по-рано от 2025, съобщи днес, понеделник, 24 август руският "Известия", позовавайки се на Федералната космическа агенция.

Според указа на президента на Русия, подписан през 2007 г., се предполагаше, че през 2018 г. от "Восточний" ще стартира ракета "Рус-М" с нов пилотиран космически кораб, но разработката му е прекратена поради икономическата криза.

Както пише "Известия", от Роскосмос са потвърдили, че да се изстрелва стария кораб "Союз" от новия космодрум при тези условия през 2018 г. е нецелесъобразно, а първият пилотиран полет ще се извърши с нов космически кораб с новата ракета носител "Ангара-A5В".

Според руската космическа програма 2025, новият пилотиран космически кораб ще бъде разработван до 2021 и ще бъде адаптиран към новата ракета-носител "Ангара-A5В". За тази работа от 2016 до 2025 се планира да се похарчат 96 милиарда рубли.

Първият тестов полет на "Ангара-A5В" се планира за 2023 със симулиран полезен товар. През 2024 ще се проведе първият старт на ракетата без екипаж. Година по-късно, "Ангара-A5В" ще бъде изстреляна с новите бустери (допълнително устройство за увеличаване на силата и бързината), позволяващи полети до Луната. Този старт също ще бъде безпилотен.

Космодрумът "Восточний" се строи от 2012г в близост до село Углегорск до река Амур. През зимата на 2014-2015, строителството на космодрума бе съпроводено от скандали за незаконно присвояване и злоупотреби, както и масови и гладни стачки на работниците заради закъснения в изплащането на заплатите.

Първият старт на ракета носител е насрочен за 2015. В петък вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че общото строителство и инженерна инфраструктура на космодрума ще бъдат готови до 30 септември.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !