09 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създаден е интерактивен 3D атлас на ембрионалното развитие (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 ноември 2016 в 09:00 97780
3D реконструкции на човешки ембриони на (от ляво на дясно) 6, 8 и 9.5 седмици от бременността. Снимка: Bernadette de Bakker, MD of the Academic Medical Center in Amsterdam, The Netherlands

Холандски учени създадоха триизмерен Атлас на човешкото пренатално развитие през първите два месеца след зачеването, съобщи MedicalXpress.

Подробностите за изследванията са публикувани в списание Science

Илюстрациите в учебниците по ембриология често съдържат много неточности. Това положение се дължи до голяма степен заради факта, че получаването на образци от човешки ембриони е ограничено, а много от данните в учебниците са на базата на 100-годишни скици или се екстраполират от наблюдения на животни. В същото време да се направи самостоятелна проверка на точността на сведенията от пренаталния период от човешкия живот е трудно, ако не и невъзможно. Липсата на информация затруднява изследванията в тази област, както и диагностиката на малформациите на плода.

За да запълнят празнината, сътрудници на Академичния медицински център в Амстердам, ръчно дигитализираха около 15 хиляди хистологични препарати - микрометрични разрези на биологични проби от колекцията на американския Институт Карнеги. Авторите са идентифицирали и маркирали 150 структури и органи на тялото и са ги реконструирали в триизмерни компютърни модели. Резултатът е Атлас на развитието между 15-17 до 56-60 дни след зачеването.

3D реконструкции на човешки ембрион на 9.5 седмична бременност (15.9 мм дължина). От ляво - а кожа, отдясно - с всички реконструирани органи. Bernadette S. de Bakker et al., Science, 2016

Скелет, кръвоносна система и реконструкция на 8-седмичен ембрион без покривни тъкани. Bernadette S. de Bakker et al., Science, 2016

Всички модели са класифицирани според етапите на развитие и превърнати в интерактивен 3D PDF формат (достъпни за разглеждане с Adobe Reader X или по-висока версия. Може да изтеглите моделите от сайта на проекта. Атласът ви позволява да разгледате ембриона както изцяло, така и отделни структури, органи и системи. Освен това атласът съдържа описания на хистологични разрези във формат Tiff и Amira.

Работата по създаването на атласа започна от 2009 г. Участие в проекта освен групата ембриолози взеха и 75 студента.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.