02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сепия се преструва на рак-отшелник (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юни 2017 в 09:24 74140
Фараонова сепия. Снимка: Pinterest

Наблюдавайки поведението на сепията фараон, японски учени установяват, че те периодично имитират раци отшелници като приемат тяхната форма на тялото и по съответния начин сгъват пипалата си.

Вероятно този механизъм е защита от хищниците, а също и подвежда потенциалните жертви на сепията.

Работата е представена в списание Journal of Ethology.

Фараоновата сепия (Sepia pharaonis) е най-голямото морско животното в Индийския океан. През деня тя почива на дълбочина от 130 метра, а нощем се издига и ловува риба, раци и други сепии. Подобно на много други сепии, фараоновата сепия може бързо и ефективно да променя цвета си, имитирайки заобикалящата я повърхност. 

По време на чифтосването самците се "бият", размахвайки пипала и обикаляйки един около друг, обикновено, без да се докосват помежду си. В края на "битката" победеният самец просто се отдалечава. Оказа се, че фараоновата сепия извършва сложни и необичайни движения не само по време на размножителния период, но й служат и за мимикрия.

Замисълът не е прост - по-голямата част от раците отшелници използват празни черупки от охлюви, носейки ги със себе си като своеобразна черупка-убежище, а фараоновата сепия, от своя страна, се преструва, че тялото й е подобно на тялото на рак отшелник, който се носи заедно с някаква черупка.

Сепията повдига първата си двойка пипала, уплътнявайки краищата им и прави кожата си по-тъмна, а също така поставя втората и третата двойка пипала настрани, огъва ги като че ли са съчленени и ги използва подобно на крака.

Резултатът е подобно на рак същество, движещо се по дъното. Сепията показва това поведение в плен, след като я преместват в ново по-голямо пространство или когато вижда жертвите си - малки рибки. Изглежда тази техника позволява, от една страна, да избегне вниманието на хищниците, за които ракът отшелник не е привлекателна плячка, а от друга страна, тя приспива бдителността на рибките, които не считат рака отшелник за заплаха. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.