Севернокорейската ракета е всъщност съветска таратайка

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 февруари 2016 в 16:00 9813 2

Северна Корея извърши спорен космически старт в неделя, 7 февруари, извеждайки на орбита ракета с дълго работещ двигател Kwangmyongsong-4. Северна Корея настоява, че целта на полета е да достави сателит за наблюдение. Стартът привлече вниманието на целия свят, така че е важно да се разбере по-подробно какво се случи.

Според многобройните коментари на космически експерти полетът не извърши нищо ново, ако не се счита напредъка в укриването на подготвителната работа и екранирането от орбитални шпионски сателити на самата ракета. Първоначално стартът бе планиран да стане между 8  и 25 февруари, но се случи по-рано, вероятно отново заради шпиономанията, царяща в страната.

Стартът на севернокорейската ракета

Тристепенната ракета носител Kwangmyongsong има почти идентична конструкция с Unha-3, стартирала през 2012 година. След кратко вертикално издигане, тя се отправи на юг и прелетя над Жълто море. Първата степен, след като работи седем минути, отдели втората степен и спътника и бе разрушена по команда от Земята, за да попадне в "чужди ръце" и да бъде проучена. Фрагментите са паднали в териториалните води на Южна Корея.

Космическата агенция на Северна Корея (NADA) съобщи, че Kwangmyongsong-4 е изведен на слънчево-синхронна орбита с параметри 494.6 км в перигей и 500 км апогей, наклон от 97,4 градуса, период от 94 минути и 24 секунди. NADA също така добави, че космическият апарат с тегло около 200 килограма ще работи в продължение на четири години.

Това бе последвано от редица изявления от други страни за работоспособността на изведения сателит. Най-заинтересованата страна - Южна Корея съобщи, че апаратът е стабилизиран и все още предава сигнали. Обектът, който КНДР изстреля през 2012 г., никога не е предавал различими сигнали. Южнокорейския флот прибра падналите отломки от първата степен (около 270 броя), сред които не се наблюдават големи части, както бе през 2012 година. Според южнокорейските специалисти стартът силно напомня старта, който се проведе през 2012 година. Формата на ракетата, както и мястото, където са паднали в морето първата и втората степен са почти идентични.

Вече е ясно, че ракетата носител има двигател като на ракетата със среден обсег "Скъд" и системата за управление се базира на технологии от съветската епоха и елементарни електрически части. По-скоро целта на старта бе да се повтори миналия успех и да се демонстрират значителни инженерни познания в областта на орбиталните изстрелвания.

Kwangmyongsong, също като Unha-3 е висока 30 метра и тежи около 91 тона. Диаметърът й е 2,4 м, основното гориво е керосин, а окислителят - азотна киселина. Може да изнесе на орбита до 100 кг. Първото изстрелване на Unha стана през април 2012 г., но бе не успешно и полезният товар не достигна целевата орбита. Неделният старт е четвъртият орбитален полет за ракета от серията Unha.

Въпреки санкциите 

На Северна Корея са наложени санкции за ядрените й изпитания, а също и забрана за търговия с оръжие и финансиране на ракетни програми. Но страната успешно заобикаля санкциите и продължава да изпълнява своята космическа програма, която мнозина считат, че е насочена за създаването на междуконтинентални балистични ракети. Санкциите, разбира се, ще увеличат разходите и ще намалят ефективността, но Северна Корея се стреми на всяка цена да получи достъп до необходимата номенклатура и вероятно ще успее.

След старта през 2012 г. Южна Корея получи редица детайли от първата степен, включително един от управляващите двигатели и почти непокътнат участък на резервоара, съдържащ гориво, както и част от сензорите за налягане. Оказа се, че някои от тези компоненти са взети от съветски ракети "Скъд" или са оборудване, произведено в САЩ, Европа и Азия.

По-голямата част от номенклатурата е налична в търговската мрежа и не попада под действието на санкциите. Но базовите изделия са по-малко важни от способността на Северна Корея ги обедини в една функционираща ракета. Ако Kwangmyongsong е оборудвана със същата система като ракетата Unha-3, която стартира през 2012 г., то тя има два двигателя от ракетата Rodong с тяга от около 27 тона всяка, монтиран върху корпус от алуминиево-магнезиева сплав, заварен ръчно.

Смята се, че Северна Корея има около двеста ракети със среден обсег Rodong (диапазон 1300 км), които са местен аналог на "Скъд". Имайки предвид тягата на двигателите и времето за включването им, стартиралият носител е оптимизиран за изстрелване на сателит, а не е балистична ракета, която изисква по-голяма мощност. За да се повиши тягата е труден проблем, тъй като за това е необходимо да се изгради изцяло нов двигател.

Засега санкциите не са спрели Северна Корея в плановете й да изгради ракети носители, но страната е достигнала предела, повече нищо не може да направи с материалите, оборудването и горивото, които са й достъпни. Северна Корея не е демонстрирала никакви доказателства за значителен напредък в изграждането и изпитанията на ядрена бойна глава, достатъчно здрава и стабилна, за да издържи на натоварването на повторно навлизане в атмосферата, преди да достигне целта си на земята.

Севернокорейците отпразнуваха успешното изстрелване на спътника в орбита с официална заря в понеделник вечер в Пхенян.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2016 в 19:28

Таратайка, ама стартът напълно успешен.

13.02 2016 в 13:07

СЪВЕТСКА ТАРАТАЙКА! - заглавие за милиони, ама нещо убягва в този раздел Наука.
Ако се прекръсти раздела на нАука, дали няма да привлече повече колеги?
Горе чета СКЕПТИК, ЕКСПЕРИМЕНТ.. там пък какво пише?