29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Шведски учен редактира ДНК на човешки ембрион

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 септември 2016 в 10:00 70290
Фредрик Ланер (вдясно) от Каролинския институт в Стокхолм и неговия ученик Алваро Плаза Рейес разгледат увеличено изображение на човешки ембрион, който те ще използват, за да се опитат да създадат генетично модифицирани здрави човешки ембриони. Снимка: Rob Stein/NPR

Въпреки, че редактирането на генетиката на човешки ембриони е предизвика интензивен дебат през изминалата година, шведски учен Фредрик Ланер (Fredrik Lanner) е започнал да редактира здрави човешки ембриони за първи път, пише онлайн списание Science, цитирайки National Public Radio.

Ланер се надява да намери нови лечения за безплодие и спонтанен аборт с помощта на технологията за редактиране на ген CRISPR/Cas9. Той също така се надява експериментите му да помогнат на учените да научат повече за ембрионалните стволови клетки, така че да могат някой ден да се използват за лечение на много заболявания.

Ланер ще дезактивира гени в ембрионите, за да разбере какви роли играят те в началото на развитието на ембриона. 

Източник: www.origene.com

През 2005 г. стана ясно, че CRISPR е своеобразна имунната система на бактерия срещу вируси, която работи като компютърна антивирусна програма. Тя се състои от ДНК касети (всъщност CRISPR), образувана от повтарящи се участъци и разделени с уникални последователности - спейсъри. Спейсърите са "моментални снимки" на ДНК на вируси-бактериофаги, които проникват вътре в бактериите и ги унищожават, ако не се съпротивляват достатъчно. Ако нито един от спейсърите не съответства на някакъв фрагмент от ДНК на вируса, бактерията е обречена. В противен случай, спейсърът се прицелва към специфичен ген на бактериофага и показва на специализиран протеин Cas9 (CRISPR-associated sequence - един вид молекулярни ножици) къде да направи разрез.

"Лекотата и прецизността CRISPR са направили перспективата за редактиране на човешки ембриони почти неизбежна, коментира Чад Кауън (Chad Cowan), биолог, специалист по стволови клетки в Харвардския университет пред Science News.

Мнозина се тревожат, че редактирането на гени ще доведе до бебета по поръчка и нови наследствени заболявания, но Канет твърди, че именно затова са необходими фундаменталните изследвания, за да се избегнат такива ситуации.

По-рано тази година британските учени получиха зелена светлина за подобни изследвания.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.