Сибирската "Врата към подземния свят" се отваря все по-бързо

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2017 в 15:03 14340 0

В Сибир има огромна пукнатина, толкова голяма, че местните жители я наричат "Вратата към подземния свят".

Тя не е достатъчно огнена за това прозвище, но едно ново изследване в списание Quaternary Research разкри, че тази пукнатина става по-голяма и то - все по-бързо, разказва IFLScience.

Известната като кратер Батагайка пукнатина е около 1 километър дълга и 86 метра дълбока. Тя расте със скорост между 10 и 30 метра на година.

Пукнатината става все по-широка и по-дълбока, разкривайки отдавна погребани гори, скелети и до 200 000 години исторически климатични записи.

Екипът изследователи предполага, че страничната стена на кратера ще достигне съседната долина през следващите месеци, тъй като сега температурите в Северното полукълбо тепърва ще нарастват, което може да доведе до още почвена ерозия, предупреждава ScienceAlert.

Сибирската пукнатина технически известна като "термокарст", е наречена така на подобни процеси, но несвързани с добре познатата ерозия във варовиковите скали. Тези структури се образуват, когато дълбоко замръзналата почва - горният слой на почвата, изложен на дългосрочно на отрицателни температури - започва да се размразява неравномерно. Това оставя вдлъбнатини в терена, които са изложение на повторно замразяване и размразяване и стават все по-дълбоки и по-широки.

Има два вида на дълбоко замръзнала почва. Единият от тях е от ледници, останали от последния ледников период и сега погребани под земята. Другият вид около кратера Батагайка е от днешни времена - лед, който е оформен в самата земя. Често този лед е в капан под слой седименти и е бил замразен в продължение на най-малко две години.

Кратерът отваря огромна площ заровена досега дълбоко замръзнала почва. Новооткритите климатични записи са съкровищница, които се разкриват за пръв път от много хиляди години - чак през междуледниковия топъл период преди 125 000 години.

Не е тайна, че ледът в дълбоко замръзналата сибирска земя става все по-тънък напоследък. Условията се променят динамично - огромни дупки се появяват от нищото, а по някои места тундрата съвсем буквално ври под краката на хората, пише ScienceAlert.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !