Силата на марихуаната расте и с нея зависимостта и психозите, показва изследване

Ваня Милева Последна промяна на 26 юли 2022 в 11:05 6733 0

THC действа върху множество области в мозъка (в жълто).. Кредит: NIDA

По-високите концентрации на тетрахидроканабинол или THC - частта от растението марихуана, която дрогира - водят до пристрастяване на все повече хора в много части на света, показва нов преглед на проучвания.

Според изследването, публикувано в понеделник в списание Lancet Psychiatry, в сравнение с хората, които употребяват продукти с по-ниска концентрация (обикновено 5 до 10 милиграма на грам THC), тези, които употребяват канабис с по-висока концентрация, по-често изпитват зависимост и последици за психичното здраве.

За целите на изследванията учените са установили "стандартна единица THC" от 5 милиграма THC. Счита се, че това количество предизвиква леко опиянение при нередовни потребители.

"Едно от най-висококачествените проучвания, включени в нашата публикация, установи, че употребата на силнодействащ канабис в сравнение с слабодействащия канабис е свързана с четирикратно повишен риск от пристрастяване", заявява за CNN съавторът на изследването Том Фрийман (Tom Freeman), старши преподавател в катедрата по психология и директор на групата за психично здраве и борба с пристрастяването в Университета Бат във Великобритания.

В Съединените щати около 3 от 10 души, които употребяват марихуана, имат нарушения, свързани с употребата на канабис според американските Центрове превенция на заболяванията.

Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите е установил, че през последното десетилетие броят на хората, постъпващи за лечение на зависимост от канабис, се е увеличил със 76 %, "докато през същото време концентрацията на канабиса е продължила да нараства", посочва Фрийман.

Освен това "доклад на Организацията на обединените нации установява, че през последните две десетилетия делът на хората, които търсят лечение за зависимост от канабис, се е увеличил във всички региони на света с изключение на Африка", подчертава той.

Ежегодно повишаване на силата на действие

В един грам растителен канабис - изсушените и събрани върхове на женските растения марихуана, които обикновено се пушат - концентрацията на THC се увеличава с приблизително 2,9 милиграма всяка година според проучване от 2020 г., проведено от Фрийман и неговия екип от Университета Бат.

В смолата от канабис, лепкавия кафяв сок на растението, от който се правят екстракти и концентрати, нивата на THC се увеличават с приблизително 5,7 милиграма всяка година от 1975 г. до 2017 г., установява проучването. Концентрираните продукти могат да достигнат изключително високи нива на THC.

Специалистите се опасяват, че това годишно повишаване на концентрацията може да не е ясно за потребителите. Докато погледът към етикета на продукта може да покаже на човек "точната сила" на THC в магазин, в който марихуаната се продава законно, "хората, които купуват канабис незаконно, може да нямат достъп до надеждна информация за силата на продукта, който използват", коментира Фрийман.

"Въпреки това някои видове канабис обикновено са по-силни от други - екстрактите от канабис обикновено са по-силни от цветовете на канабиса", допълва Фрийман.

Въпреки че хората се опитват да коригират консумацията си, когато въздействието на техния канабис се променя, "например като добавят по-малко канабис в джойнта си или вдишват по-малко дълбоко", тези усилия не дават желания резултат, обяснява Фрийман. Това означава, че "продуктите с по-висока концентрация все пак осигуряват на потребителите по-висока доза THC, отколкото продуктите с по-ниска концентрация", отбелязва той.

Засегнато психично здраве

Според резултатите от прегледа с нарастването на концентрацията на марихуаната се увеличават и случаите на психоза, свързана с марихуаната. Психозата е "загуба на връзка с реалността", която може да се характеризира с чуване на гласове и изпадане в делюзии, обяснява Фрийман.

"Доказателствата, свързващи силата на канабиса с пристрастяването и психозата, са недвусмислени", подчертава той.

Изглежда, че при употребяващите трева с висока сила на действие вероятността за развитие на общо тревожно разстройство се увеличава значително, отколкото при тези, които пушат по-малко силни сортове марихуана, е установено в проучване от 2020 г.

Новият преглед на проучванията обаче установи "по-разнообразна" връзка между увеличаването на силата на марихуаната и депресията и тревожността, "което означава, че въздействието е неясно за други психични състояния", посочва Фрийман.

Справка: 
Association of cannabis potency with mental ill health and addiction: a systematic review
Kat Petrilli, Shelan Ofori, Lindsey Hines, Gemma Taylor, Sally Adams, Tom P Freeman
Lancet Psychiatry, Published:July 25, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/S2215-0366(22)00161-4

Източник: Highly potent weed creating marijuana addicts worldwide, study says
Sandee LaMotte, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !