05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Синоптиците спорят: предстои затопляне или лютата зима

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 януари 2017 в 09:00 85660
-74 °F (-59 °C) в Delta Junction, Аляска. Снимка: Severe Weather Network

Затопляне все пак ще има в края на месеца, макар и няколко дни по-късно от първоначално обявеното, това се твърди на фейсбук страницата на Meteo Balkans, обратно - синоптикът Красимир Стоев от БАН каза пред НОВА "вторият месец от годината ще започне със студ".

Моделите, които използват метеоролозите от Meteo Balkans потвърждават хипотезата за евентуално затопляне, което ще стане "под влияние на топъл Атлантически антициклон, който ще блокира полярният вихър на изток от страната".

"Слънчевото греене в Тропиците постепенно се усилва, това увеличава и възможностите на Азорския антициклон за експанзия на север". Студеният фронт на циклона от североизток няма да проникне, нещо повече - очаква се, макар и слабо омекване на времето, твърдят метеоролозите от Meteo Balkans.

Моделът от италианския Meteo Giornale показва нахлуването от югозапад на оплия Атлантически антициклон.

"В последния ден на месеца на доста места максималните може да достигнат и дори надминат 5 градуса. Засега моделите обещават по-значително омекване на времето през първите 4 дни на месец февруари с максимални до 10 градуса на места и минимални около 0 градуса" - прогнозират на страницата на Meteo Balkans.

В сутрешния блок на Нова телевизия обаче синоптикът Красимир Стоев от БАН заяви: "Лютата зима ще продължи още много дълго. Все пак това не е извънредно тежко положение, а абсолютно нормално. Тази зима ни върна в реалността". 

"Дълго чаканата пролет няма да е скоро. И вторият месец от годината ще започне със студ. Да, ще има малко затопляне, но то няма да е толкова чувствително. Не се надявайте и на температури, които да разтопят снега" - е прогнозата на Стоев.

Така или иначе, и двете прогнози са хипотетични, възможни са и обрати - средносрочните прогнози са несигурни.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.