06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Скелет на 12 000 години е намерен сред саблезъби тигри в подводна пещера

Най-старият човешки скелет на Американския континент е открит в "Черната дупка" в Мексико

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 август 2017 в 00:00 91980
Вътрешността на Ойо Негро, подводната пещера, където е намерен скелетът. Снимка: Roberto Chavez Arce

Скелет на 12 000 години, най-старият човешки скелет в Новия свят, е открит сгушен сред останките на планински лъвове, саблезъби тигри и мечки в подводната пещера "Черната дупка" в Мексико.

Находката дава представа за изчезнал вид гигантски ленивец, който е живял и мигрирал в Северна и Южна Америка, разказва IBTimes UK.

Това, което намериха пещерняците, слезли в наводнената 55-метрова пещера, известна като Ойо Негро или "Черна дупка" в полуостров Юкатан, се смята за останките на най-стария и най-пълен ранен човешки скелет, намерен в Северна и Южна Америка.

Дупката действа като капан за животни по време на ледниковата епоха преди 13 000 години. Тук са намерили смъртта си планински лъвове и тапири, както и няколко изчезнали вида, включително саблезъби котки, късоглави мечки, подобни на слонове гомфотерии и по-рано неизвестен вид гигантски ленивец.

Формата на пещерата е такава, че в предходната ледникова епоха, когато морското равнище е било по-ниско, животните са можели да се разхождат удобно по хоризонталните тунели, докато не намерят фаталната "Черна дупка" в края.

Пещерни палеонтолози от Университет в Тенеси представиха констатациите на годишната среща на Дружеството по палеонтология на гръбначните животни, проведена тази година в Алберта, Канада.

Намереният човешкия скелет на петнадесет годишно момиче, наречено "Ная" е може би една от най-вълнуващите находки.

Изследване на "Ойо Негро" или "Черна дупка". На снимката водолаз с костите на ръката на гигантски ленивец.

"Това представлява най-старият и най-пълен ранен човешки скелет в Северна и Южна Америка и този човек е съществувал съвместно с разнообразна мегафауна", коментира д-р Шуберт. Черепът на жената, наречена Ная, може да се види на мястото на снимката горе.

Почти целият скелет на момичето е открит случайно през 2007 г. от експерти водолази, които са картографиране наводнените пещери северно от град Тулум, в източната част на полуостров Юкатан. 

"Това представлява най-старият и най-пълен ранен човешки скелет в Северна и Южна Америка и този човек е съществувал съвместно с разнообразна мегафауна", коментира д-р Блейн Шуберт (Blaine Schubert) от Държавния Университет на Източен Тенеси, един от водещите изследователи.

Късоглавата мечка Arctotherium и човек. Източник: Pinterest

Костите датират от времето, след като панамският сухопътен мост се е формирал и са се съединили Централна и Южна Америка преди около 3 милиона години. Това позволява на големи животни да прекосят моста в двете посоки, като разширяват ареала си с хиляди километри.

"Останките на късоглавата мечка Arctotherium са особено значими, представляващи не само най-пълния и богат материал от едно място, но и първото доказателство, че са преминали от Южна Америка в Северна Америка", отбелязва Шуберт.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.