19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Скептично за конференцията за проблемите на климата в Париж

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 ноември 2015 в 11:04 143190

Днес в Париж започнаха преговорите за климата, посрещнати с не малко скептицизъм, както отбелязва в коментарна статия списание Science

Повече от 2 десетилетия изминаха откакто в Рио де Жанейро се създаде Рамковата конвенция по изменение на климата на ООН от 1992 г. Оттогава се проведоха редица международни срещи по повод конвенцията като най-важните бяха в Киото, Япония през 1997 г. и в Копенхаген през 2009 г. Но от тях не последва почти нищо, за да се промени тревожната тенденция в климата на нашата планета.

Глобалните годишни емисии на CO2 трайно са се повишили от 21 милиарда тона през 1992 г. на 32 милиарда тона през 2012 г. Темпът на нарастване на концентрацията на парникови газове в атмосферата се ускорява с около 30%, в сравнение с 90-те години. Девет от 10-те най-топли години са настъпили след 1998 г., а въздействието на изменението на климата може вече да се усети от тропиците до полюсите.

Оптимистите отбелязват нарастващото използване на слънчева, вятърна и други източници на възобновяема енергия и успехите на някои държави, като например Дания, в ограничаването на емисиите. Но увеличаването на емисиите от Китай, Индия и други развиващи се страни компенсират този напредък.

Преговорите за климата вдъхват малко увереност, че държавите могат да се споразумеят да направят огромните промени, необходими, за да се спре замърсяването на атмосферата.

Преговарящите, дошли в Париж, са убедени, че тези разговори ще бъдат различни. В Киото държавите се опитаха да създадат правно обвързващо споразумение, което впоследствие не успя да постигне резултати отчасти, защото Съединените щати не ратифицираха договора. Този път, под натиска на заключенията на неотдавнашни научни доклади, които сочат, че Земята вече е започнала да понася първите необратими промени в климата, причинени от човека, всяка от 164-те страни е подготвила обещания, наречени "планирани национално-определени приноси" (Intended Nationally Determined Contributions - INDCs), в които подробно са указани обещаните ограничения на емисиите и други действия до 2030 г.

Преговарящите се надяват подходът INDC да успее, за разлика от стратегията от Киото. Развиващите се страни до голяма степен бяха останали встрани при предишните разговори. Този път почти всички - включително Китай и Индия - обещават да намалят емисиите. 

Но все още стои въпросът за това, как развиващите се страни ще отделят десетки милиарди долари, за да намалят емисиите и да се адаптират към измененията на климата. Не е ясно и как обещанията на отделните страни ще се съблюдават и проверяват. Друг проблем е дали държавите ще се съгласят да преразглеждат всяко споразумение, сключено сега в Париж на всеки 5 години. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.