Skeptics in the Pub: Слънчево затъмнение: Защо и как?

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2017 в 15:11 2300 0

За всички, които се интересуват от предстоящото слънчево затъмнение в Съединените щати Skeptics in the Pub представя темата "Слънчево затъмнение: Защо и как?".

Събитие още се проведе на 25 юли (вторник) от 20:00 часа в Gramophone Club (ул. Будапеща №6).

За новата тема:
От раждането на човешката цивилизация винаги сме гледали нагоре - а слънчевите затъмнения са едни от най-внушителните и най-впечатляващите събития, които може да ни даде Космосът. Такова непредвидимо и неразбираемо явление често е провокирало паника, конфликти и дори войни.

Живеейки на планетата Земя, имаме огромния късмет от време на време (горе-долу на всеки 18 месеца) Луната да застане между нас и Слънцето и да го закрие само за няколко минути. Този космически балет ни помага не само да видим слънчевата корона с невъоръжено око, но и да се почустваме много специално по време на затъмението.

На 21 август през САЩ ще мине пълно слънчево затъмнение, а астрофизикът Ганчо Ганчев ще го улови в снимки. На Skeptics in the Pub той ще ни разкаже повече за предстоящото пътуване и ще опише как и защо се случват слънчевите затъмения.

Пригответе се за сериозна доза физика и страхотни кадри!

За лектора:
Ганчо Ганчев е докторант в катедра "Астрономия" към Физическия Факултет на СУ и активен астрофотограф. Занимава се с изучаването на най-горещите и най-масивните звезди, които по-късно избухват като свърхнови и дават елементите за други звезди, планети и живот – ярките сини променливи в галактиките М31 (Андромеда) и М33 (Триъгълник). Заниманията му с астрофотография са го отвеждали до далечни места като Великденския остров и Нова Зеландия. Участвал е като лектор на Skeptics in the Pub и преди.

За Skeptics in the Pub:
Skeptics in the Pub е неформално събитие, създадено, за да среща хора, които се интересуват от наука и критично мислене. Форматът е прост: началото лектор говори по предварително подготвена тема, а след това е време за въпроси и свободни разговори между всички присъстващи. Под името Skeptics in the Pub вече се организират събития в повече от 20 европейски държави, a България се присъединява към списъка през септември 2014. Досега са проведени над 20 събития с около 100 гости на всяко от тях. Skeptics in the Pub се организира всеки месец от екипа на Ratio и се фокусира върху разнообразни теми: астрофизика, неврология, автоимунни заболявания, генетика и др. Повече за предстоящите събития може да видите на сайта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !