Скритите следи от древен град все още са в пейзажа на Мексико сити

Ваня Милева Последна промяна на 23 септември 2021 в 10:41 7520 0

Сателитни (вляво) и LIDAR (вдясно) изображения на Теотиуакан. Кредит: Nawa Sugiyama

Учени показаха, че плановете на древните градове продължават и до днес да определят съвременните улици и урбанистичната структурата изобщо, много по-често, отколкото осъзнаваме. Такъв със сигурност е случаят със селището Теотиуакан, някога разположено на около 40 километра североизточно от Мексико Сити.

Изследователите са използвали инструмента за сканиране LIDAR (от "light" и "radar" - "светлина" и "радар"), за да разкрият, че контурите на Теотиуакан - голяма част от него сега са надградена и скрита от погледа - все още се отразяват в пътищата и конструкциите, издигнати на същото място днес, около 1500 години по-късно.

Същото проучване разкрива някои от невероятните инженерни разработки, извършени от хората от Теотиуакан: пренасочване на реки, за да съответстват на точки от астрономическо значение, и преместване на огромни количества почва и скали, за да оформят града си.

Самолет с LiDAR скенер съставя триизмерни карти на повърхността с помощта на пулсиращ лазер, свързан с GPS система.

„Ние не живеем в миналото, но живеем с наследството от минали действия“, отбелязва антропологът и археолог Нава Сугияма (Nawa Sugiyama) от Калифорнийския университет, Ривърсайд в прессъобщение на учебното заведение.

"В монументален град като Теотиуакан, последиците от тези действия са все още видими в пейзажа."

Между 100 г. пр. н. е. и 550 г. сл. н. е. Теотиуакан е един от най-големите градове на древния свят, обхващащ около 21 квадратни километра. Състои се от много пирамиди, площади и други търговски и жилищни сгради. Когато ацтеките пристигат там през 15-ти век и му дават името "Теотиуакан" („Място на боговете“ на езика науатъл), той вече е изоставен от векове. Произходът, историята и културата на някога величествения метрополис остават до голяма степен загадка.

Днес всяка година милиони туристи идват в Теотиуакан, за да видят Алеята на мъртвите с ширина 40 метра и дължина 2,4 километра, Пирамидата на Слънцето, Пирамидата на Луната и Цитаделата, която заобикаля Пирамидата на Пернатата змия (Кецалкоатл). Освен тези забележителни сгради, в Теотиуакан има около две хиляди едноетажни жилищни комплекси, както и различни площади, храмове, дворци на благородници и свещеници. 

Теотиуакан. Изглед към Алеята на мъртвите и Пирамидата на Слънцето, от Пирамидата на Луната. Кредит: Wikimedia Commons

Някои от невероятните градежи на Теотиуакан са останали и до днес, но много от тях са загубени - и тук се прилага технологията за въздушно картографиране LIDAR. Тя използва отразена лазерна светлина за измерване на структури и материали под земята.

Изследователите са използвали комбинация от LIDAR, проучвания, направени на терен, събрани преди това картографски данни, за да направят сравнения между древния Теотиуакан и долината Теотиуакан, каквито са днес - сега обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Лидарски карти на долината Теотиуакан. Кредит: Nawa Sugiyama et al.

Древните жители на Теотиуакан също са вложили много усилия в корекция на реките и изграждане на канали, Изследователите са открили, че около 16,9 километра от съществуващите водни пътища произхождат от ранния класически пейзаж на Теотиуакан.

„Уникалните екологични, културни и академични траектории на долината Теотиуакан поддържат мултимащабно определение на хората като геоморфни агенти“, пишат изследователите в публикуваната си статия.

Оказа се, че хората, които са построили този мегаполис, са изравнили земята до основната скала и понякога са я използвали като строителен материал. В една част на града за около 300 години работа (150-450 г. сл. н. е.) са натрупали около 372 056 куб. м почва, добита в други части на долината. А на мястото на комплекса от трите пирамиди учените са използвани близо 2.5 милиона кубически метра камък, пръст и кирпич - материал, изработен от глинеста почва с добавка на слама или други влакнести растителни материали.

Общо от изследването са разкрити 298 обекта и 5795 тераси, създадени от хората, които не са били регистрирани преди това, отбелязани са и повече от 200 обекта, които някога са съществували и оттогава са били заличени от дейности по добив на полезни изкопаеми.

Такива сериозни промени в пейзажа несъмнено играят роля и днес.

Изследователите установяват, че 65 процента от съвременните градски райони върху територията на Теотиуакан съдържат сгради и други характеристики на терена, завъртени на 15 градуса и 30 минути източно от астрономическия север - същото подравняване, към което сградите в Теотиуакан внимателно се съобразени - като Алеята на мъртвите, Пирамидата на Слънцето и други древни строежи.

Междувременно съвременните огради са построени по същите линии като древните стени, които сега са под земята.

Вляво: граници на имоти. Вдясно: други съвременни особености на терена. Сателитни снимки. Кредит: Nawa Sugiyama et al.

Археолозите продължават да разкриват нови тайни за Теотиуакан и неговата история.

От това последно проучване научаваме, че промените и изборите, направени преди повече от хиляда години, продължават да оказват влияние върху цивилизацията. След това екипът иска да разшири своето LIDAR картографиране, за да обхване по-широка област в три измерения за по-дълъг период от време.

„Не можем да се борим със съвременната урбанизация“, разказва Сугияма . "LIDAR картата ни предоставя моментна снимка на тези древни елементи, които се премахват с тревожна скорост. Това е един от многото начини, с които можем да запазим пейзажа на наследството си".

Справка: Humans as geomorphic agents: Lidar detection of the past, present and future of the Teotihuacan Valley, Mexico
Nawa Sugiyama ,Saburo Sugiyama,Tanya Catignani,Adrian S. Z. Chase,Juan C. Fernandez-Diaz
Published: September 20, 2021, 
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0257550

Източник: Hidden Traces of a Massive Ancient City Are Still in Mexico's Landscape Today, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !