Слънцето, каквото не сте го виждали досега (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2022 в 00:01 14656 0

слънце
Слънчевият "таралеж", в долната част на снимката. Кредит: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Ярки слънчеви изригвания, спиращи дъха гледки към слънчевите полюси и изненадващ слънчев „таралеж“ са част от богатството от зрелищни изображения, филми и други данни, получени от първия близък подход на сондата Solar Orbiter до Слънцето. Въпреки че анализът на новия набор от данни едва започва, вече е ясно, че водената от Европейската космическа агенция мисия предоставя изключителни прозрения за магнитното поведение на Слънцето и как то влияе на космическото време.

Solar Orbiter прелетя най-близо до Слънцето, в перихелия си на 26 март. Космическият кораб се намира на орбитата на Меркурий, на около една трета разстоянието от Слънцето до Земята, а топлинният му щит достига температура от около 500°C. Но сондата успява да разсее тази топлина, благодарение на своя иновативна технология и в резултат на това космическият кораб продължава да работи нормално.

Кредит: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Solar Orbiter разполага с десет научни инструмента на борда – девет от страните членки на ЕКА и един от САЩ – които работят в тясно сътрудничество, за да предоставят уникални нови знания за това как „работи“ нашата нашата звезда. Някои инструменти са за измервания от дълга дистанция и са насочени към Слънцето, други са in situ инструменти, които картографират околната среда непосредствено около космическия кораб. По този начин учените могат да направят връзка между това, което виждат да се случва на Слънцето, и това, което Solar Orbiter „усеща“ на място, в слънчевия вятър на милиони километри разстояние.

Интригуващото явлление в долната трета на изображението, под центъра, е наречено слънчев "таралеж". В момента никой не знае точно какво представлява или как се е образувал в атмосферата на Слънцето. Изображението е заснето на 30 март 2022 г. от Extreme Ultraviolet Imager (EUI) при дължина на вълната от 17 нанометра. Само дни по-рано Solar Orbiter е преминал през първия си близък перихелий. Кредит: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Слънчево изригване на 2 март. Кредит: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Що се отнася до перихелия, колкото по-близо космическият кораб се приближава до Слънцето, толкова по-фини детайли могат да видят инструментите за дистанционни измервания. И за щастие космическият кораб става свидетел на няколко слънчеви изригвания и дори плазмен облак, изхвърлен към Земята. Това дава възможност за прогнозиране на космическото време в реално време, което става все по-важно поради заплахата, която активността на Слънцето представлява за инженерите и астронавтите.

Кредит: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Източник: Solar Orbiter’s space hedgehog, ESA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !