След близо 2 години "Розета" намери апарата върху кометата Чурюмов-Герасименко

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 септември 2016 в 08:00 6960 0

Кредит ESA

Philae в близък план.

По-малко от месец преди края на мисията камерата с висока резолюция на сондата "Розета" откри спускаемият апарат Philae заседнал в тъмна пукнатина на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, съобщи Европейската космическа агенция (ESA).

"Търсенето свърши! Аз открих Philae2014!!" - написа в Twitter екипът на сондата "Розета", която е на орбита около кометата от2014 година.

Вчера в официалния блог на мисията на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Снимките на Philae бяха получени на 2 септември само месец преди края на мисията, "Розета" показва мястото на кацане на кометата. Местоположението обяснява големите трудности, които възникнаха с установяването на връзка с апарата след кацането му.

"Ние сме толкова щастливи, че най-накрая, само един месец преди края на мисията "Розета", бе заснет Philae и видян в такава невероятна детайлност", казва Сесилия Тубиана (Cecilia Tubiana) от екипа на камерата OSIRIS, първият човек, видял снимките, изпратени от "Розета".

Фотографията е направена от камерата на "Розета" от разстояние 2.7 км. До този момент апаратът бе видян за последен път, когато се докосна до повърхността на кометата в областта Агликия, кръстена на името на остров в река Нил, съседен на остров Фила (Philae), където всъщност е намерен Розетния камък. После апаратът отскочи няколко пъти и след два часа, докато не спира на мястото, където е намерен на 2 септември. Точното местоположение е неизвестно. Благодарение на радиоизмерванията, местоположението на апарата е определена зона на десетки метра. Потенциалните обекти от изобрзженията на региона не можеха да бъдат идентифицирани заради ниската резолюция доскоро.

Само след голямото приближение до кометата успяха да намерят Philae. Един пиксел от оригинални снимки е равен 5 см от повърхността на кометата., а самият апарат има размер около 1 метра.

На 30 септември мисията "Розета" ще влезе в последния си етап - апаратът ще бъде насочен, за да се сблъска с кометата, при което учените се надяват да получат още много подробни снимки на структурата на областта Маат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !