Следи от древни реки на Марс показват нови сателитни снимки

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 февруари 2019 в 08:58 7423 0

Кредит: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Преди милиарди години Марс вероятно е бил много по-топло и влажно място от студения, сух, безплоден свят, който виждаме днес. Остава открит въпросът дали има живот там или не. Но вече има много доказателства, че Марс може да е имал необходимите условия за живот в миналото.

Новите сателитни снимки, за които разказва Universe Today, са направени от орбиталния апарат Mars Express. Те показват следи, оставени вероятно от мрежа от реки, които са присъствали на Марс в далечното минало.

Районът е в южната част на Марс - източно от кратера Хюйгенс, голям, добре известен марсиански кратер и северно от Hellas - най-големият кратер на Червената планета.

Смята се, че преди около четири милиарда години на Марс е имало много водни басейни, например северния океан, който е бил по-голям от Атлантическия. Специалистите намират следи от древни брегове, езера, реки и др. на Червената планета, така че новите снимки всъщност не са особено изненадващи.

Мрежата от речни корита на Марс в контекст. Масивният кратер Хюйгенс се вижда отляво. Кредит: ASA MGS MOLA Science Team; Map compilation: Freie Universitat Berlin

Районът е една от най-старите местности на Марс. Тя е на възраст между 3,5 милиарда и 4 милиарда години и е силно надипчена от кратери.

Морфологията на речната долина се описва като „дендритна“, което означава разклоняваща се като дърво. Мозъчните клетки също имат дендрити, които представляват разклоненията на окончанията на нервните клетки, които ги свързват и наподобяват речните долини на Марс. 

Друго изображение на мрежата от речни долини, също заснета от камерата с висока резолюция на орбиталния апарат Mars Express. Кредит:
ESA / DLR / FU Berlin. http://www.esa.int/spaceinimages/ESA_Multimedia/Copyright_Notice_Images

Лесно е да се види сравнението. Долините се разклоняват на по-малки и по-малки притоци, които отново се разклоняват.


Цветно-топографско изображение на системата от речни долини. Тъмно синьото е с ниска надморска височина, а червеното е с висока. Кредит:ESA / DLR / FU Berlin. http://www.esa.int/spaceinimages/ESA_Multimedia/Copyright_Notice_Images

От топографията в изображението се вижда, че водата тече от по-високата надморска височина надясно надолу към по-ниската височина вляво. Тези реки вероятно са течали преди милиарди години и това, което виждаме сега, са силно ерозирани останки. Изгладените и разпокъсани долини, особено от изток на запад, са доказателство за тази ерозия.

Системата от речни долини има поразително сходство с речните мрежи тук на Земята. Един добър пример за това е речната зона Ярлунг Цангпо в Тибет, която има същите дендритни характеристики като марсианските долини.

Река Ярлунг Цангпо (Yarlung Tsangpo) в Тибет, в близост до върховете Namche Barwa и Gyala Peri. Кредит: NASA - http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA03708, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4229722


В съобщение за пресата Европейската космическа агенция отбелязва, че марсианските канали вероятно са причинени от повърхностни води от силен речен поток. Вероятно и силните дъждове също са имали своя принос. Потокът „пресича съществуващия марсиански терен, да  си издълбае нови пътища и оформи нов пейзаж“.

Независимо от това как водата е стигнала до там, ясно е, че водата тече по повърхността. Изследват се редица текущи и бъдещи мисии и ще проучат Марс за улики за нейното водно минало. Марсианската вода е наистина основният въпрос, когато става въпрос за изучаване на планетата.

Съвместната мисия на ExoMars между Европейската космическа агенция и Русия през следващата година ще се появи на повърхността, пробивайки под повърхността и търсейки живот. Това ще бъде първото проучване на Марс.

Миналата година на южния полюс на Марс бе намерено голямо езеро с течна вода под дебел слой лед. .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !