Смятате, че "краят на света е близо"? Хората са мислили така през цялата история на човечеството

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2022 в 00:01 6147 0

апокалипсис
Картина на Питър Брьогел. Кредит: Музей Майер ван ден Берг

Няма съмнение, че живеем в странни времена. Хвърлете бърз поглед назад към последните няколко години на текущите събития и ще видите ужасна поредица от дезориентиращи и депресиращи събития: пандемията COVID-19, нарастващото неравенство, задълбочаващата се политическа поляризация,  продължаващата заплаха от ядрена война, климатичната криза, напрекъснатото разрушаване на природната среда и трусове в геополитическите сили.

Не е изненада, че толкова много хора изглежда смятат, че живеем на ръба на глобален социален колапс. Нещата наистина са нестабилни в момента, но това обречено на гибел поколение хора не е самотно с апокалиптичната си тревога.

Бърз поглед върху цитати от изминалите хилядолетия ще разкрие, че човечеството често е вярвало, че светът отива по дяволите и че краят е близо.

Тъмни перспективи в "Тъмните векове"

Правилно или не, Средновековието често не се разглежда като ера на блестящ оптимизъм – и изглежда, че много хора по това време са се чувствали така.

Твърди се, че папа Инокентий III (роден през 1161 г. н. е.) е предсказал края на света през 1284 г. Защо? Защото ще се навършат 666 години след възхода на исляма през 618 г. За съжаление той умира през 1216 г. и не е успял да види, че е сгрешил.

Черната смърт покосява над 100 милиона души в Евразия и Северна Африка през 14-ти век, така че едва ли е шокиращо, че хората по това време не са били изпълнени с оптимизъм за бъдещето на човечеството.

„Камбаните не бият“, пише хроникьор в град Сиена, „и никой не плаче, независимо от загубата му, защото почти всички очакват смъртта… И хората казват и вярва: „Това е краят на света“.

Мартин Лутер, немският свещеник, известен с началото на протестантската реформация през 16-ти век н.е., живее във време, когато нови и радикални идеи разтърсват статуквото. Той също е убеден, че краят на света е близо:

„Нещата вървят към своя край“, пише Лутер през 1528 г. „Надявам се последният ден да не се забави много, не повече от сто години.“

17-ти век и „Общата криза“

17-ти век е бил наистина мрачно време за живеене. Този век е бил изпълнен с кървави войни, невероятно студено време, социални катаклизми и икономически хаос, което кара някои историци да нарекат този период „Общата криза“.

Един от най-гадните периоди на този век е Тридесетгодишната война, конфликт, съсредоточен около Свещената Римска империя от 1618 до 1648 г., една от най-разрушителните войни в европейската история.

През 1643 г., на фона на Тридесетгодишната война, една брошура от Испания обяснява:

„Това изглежда е една от епохите, в които всяка нация е обърната с главата надолу, което кара някои велики умове да подозират, че наближаваме края на света."

В Китай около падането на династията Мин през 1641 г. в един документ се казва:

„Сред всички странни събития на бедствия и бунт никога не е имало нещо по-лошо от това."

Следвоенната ера и пренаселеността

В статия в Science от 1960 г. Хайнц фон Фьорстер - австрийско-американски физик и философ - определя датата за края на човечеството заради пренаселеност на петък, 13 ноември 2026 г.

„На тази дата човешката популация ще се приближи до безкрайност, ако расте, както е нараствала през последните две хилядолетия“, пише той.

Статията по същество е шега, но много учени от следвоенната епоха се страхуваха от пренаселеността. През 1968 г. професор Пол и Ан Ерлих пишат изключително влиятелната книга The Population Bomb ("Популационната бомба"), която предсказва световен глад през 70-те и 80-те години на миналия век заради пренаселеността на планетата.

„Битката за изхранване на цялото човечество приключи. През 70-те години на 20-ти век стотици милиони хора ще умрат от глад, въпреки всички спасителни програми, предприети сега“, пише в книгата. „Нищо не може да предотврати значително увеличение на световната смъртност“.

Колапсът на човечеството заради свръхнаселението не се случи, но някои учени все още твърдят, че книгата е повдигнала някои проблеми, които продължават да остават неразрешени.

21 век

В последните години на 20-ти век много от най-големите умове в света се тревожеха, че глобалният колапс е неизбежен поради „компютърен проблем “2000”“. Имаше опасения, че компютърните системи и електронно контролираното оборудване няма да могат да определят правилно датата си след 31 декември 1999 г., което повишава възможността за катастрофален срив на инфраструктурата по света.

„Когато хората ме питат: „Ще дойде ли краят на света?“ Казвам: „Не знам“. Не знам дали това ще бъде лека неравност по пътя - това е най-оптимистичната оценка за това, което ни очаква, доста сериозна неравност на пътя ... или това всъщност ще предизвика голям световен удар рецесия с абсолютно опустошителни икономически последици в някои части на света“, каза в реч през 1998 г. сенатор Робърт Бенет, председател на специалния комитет на Сената по технологичния проблем за 2000 г.

Както без съмнение се досещате, 2000 г. мина и нищо не се случи.

След това дойде 2012 г. Приблизително по това време се заговори, че крайната дата на 5126-годишния цикъл в календара на маите ще настъпи на 21 декември 2012 г. Няколко смели фантазьори прибавиха още една погрешна история заявявайки, че Нибиру, предполагаема планета, открита от шумерите, се е насочила към Земята. За пореден път и тези прогнози се провалиха.

„[Това] беше погрешно схващане от самото начало“, коментира д-р Джон Карлсън (John Carlson), директор на Центъра за археоастрономия. „Календарът на маите не приключва на 21 декември 2012 г. и няма такива пророчества на маите, които да предсказват края на света на тази дата.“

Източник: Feel Like We Live In “The End Times”? People Have Done Throughout History, IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !