Снимки разкриват потънал древноримски град, някога луксозен курорт (галерия)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 декември 2017 в 10:09 12261 0

Кредит ©Antonio Busiello

Потънал град на Цезарите, загубен за 1700 година под вълните край западното крайбрежие на Италия, се разкрива в зашеметяващи нови фотографии, направени от водолаз, проучващ района.

Градът Бая някога е бил курорт за свръхбогатите на древния Рим от 1-ви век, прочут с лековитите си терми, средище на висока култура, потънал в разврат, вино и лукс. Гай Юлий Цезар и Цицерон са имали наблизо голями вили. Императорите Калигула, Нерон, Адриан го посещавали често, а по времето на Август една част от Бая става императорска собственост. Сенека критикува лекия и луксозен живот в Бая.

Но с течение на времето голяма част от Бая се изгуби в морето заради вулканичната активност причинила потъването на част от крайбрежието на 400 метра под водата в залива на съвременен Неапол.

Над 1700 години дълбоко под вълните градът все още е запазил своята красота.

Красивият град очарова с калдъръмените си улички, мозайки, статуи, минерални извори, а дори и луксозните вили на Юлий Цезар и император Нерон. Той е и място на много големи храмове, посветени на Меркурий, Венера и Диана. След като са лежали непокътнати в продължение на векове руините са се превърнали в рай за морски живот.

©Antonio Busiello

©Antonio Busiello

©Antonio Busiello

Като доказателство за богатството му, учените наскоро откриха, че вилите в  Бая са изградени с помощта на най-добрия бял мрамор от кариери в цяла Италия, Турция и Гърция.

Потъналият град е разположен дълбоко в залива на Неапол, красив 15-километров залив край югозападния бряг на Италия. Градът потъва в залива след векове на сеизмична и вулканична активност. В края на краищата, град е в близост до вулкана Везувий, който унищожи градовете Помпей и Херкулан през 79 г. от н.е. с едно от най-катастрофалните изригвания на вулкана в европейската история. Тази вулканична активност обаче е причината градът да разполага с геотермална енергия за своите минерални води и бани.

Как Бая е изглеждала преди 2000 години, преди да се изгуби под вълните според представата на художник.

През 2014 г. серия големи наводнения на юг от Неапол довеждат до поредица свлачища, които разкриват части от старите римски стени на Бая. Но като цяло, руините на града остават неуловими и загадъчни.

©Antonio Busiello

Антонио Бузиело, известен фотограф, който живее в Неапол, засне пътища, стени, мозайки и дори статуи, оцелели на опустошението на времето.

"Красивите мозайки, а вилите и храмове, които се появяват отново и дори под вода показват разкоша и богатството на това място" - коментира фотографът.


©Antonio Busiello

©Antonio Busiello

©Antonio Busiello

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !