Софийски фестивал на науката 2021: Три жени астрономи и една база данни

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 май 2021 в 14:34 1884 0

Джослин Бел Бърнел. Кредит: Flickr

Имате възможност на тазгодишния Софийски фестивал на науката да научите и за вдъхновяващите истории на три прочути жени астрономи, живели в периода 1750 – 2016 г., от проф. Джослин Бел Бърнел, както и за мястото на жените в астрономията по света днес.

Джослин Бел Бърнел e световно признат астрофизик, случайно открива пулсарите като докторант по радиоастрономия в Кеймбриджкия университет и така отваря хоризонтите пред нов клон на астрофизиката. Работата ѝ е отличена с Нобелова награда за физика за нейния научен ръководител.

Впоследствие тя работи и заема постове в много области на астрономията и физиката, работи и на хонорар, за да се грижи за семейството си. В момента е гостуващ професор в Оксфордския университет и ректор на Университета в Дънди, Шотландия.

Проф. Бърнел е била президент на Британското кралско астрономическо общество, през 2008 г. става първата жена президент на Института по физика на Обединеното кралство и Ирландия, а през 2014 г. – първата жена президент на Шотландското научно дружество. Тя е сред малката група жени учени, която поставя началото на хартата Athena SWAN.

За приноса си в областта на науката и образованието проф. Бърнел получава множество престижни награди, включително Breakthrough Prize на стойност 3 млн. долара. Научната комуникация и популяризацията на науката винаги са били важни за нея, тя е чест лектор на фестивали и в медии. В свободното си време се занимава с градинарство, слуша хорова музика и е активен квакер. Била е съредактор на поетичната антология с астрономическа тематика “Dark Matter; Poems of Space” („Тъмната материя; Поеми за Космоса“).

Презентацията ще се състои на 16 май 2021, неделя, от 16:30 до 17:30 в зала „Космос“ . Входът е с билети на цена 5 лв. Можете да ги закупите онлайн тук.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

С цялата програма на Софийския фестивал на науката може да се запознаете тук.

На английски език с превод на български. 

НаукаOFFNews е медиен партньор на Софийския фестивал на науката 2021.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !