SpaceX изнесе на орбита 5 сателита на Iridium и 2 кораба на НАСА (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 май 2018 в 00:58 8776 0

Кредит NASA

Ракетата носител Falcon 9 стартира от космическия център "Ванденберг" в Калифорния със седем спътника, съобщи НАСА.

SpaceX използва отново първата степен на ракетата Falcon 9, но за този старт компанията нямаше намерение да рециклира оборудването.

Същата ракета, която изстреля тези спътници в орбита, бе използвана по-рано по време на неуспешния опит за разполагане на най-тайния сателит Zuma, но SpaceX беше освободен от всякаква вина за този инцидент, съобщи CNET.

Компанията на Илън Мъск SpaceX предаде пряко старта. Може да го видите отново тук.


Стартът на на ракетата бе даден вторник, 22 май, в 20:48 българско време. Falcon 9 изведе пет комуникационни спътника Iridium NEXT и два американско-немски апарата GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On).

Наземните станции са получили сигнали от космическите кораби GRACE-FO. Първоначалната телеметрия показва, че сателитите се движат според очакванията. Сателитите GRACE-FO са на надморска височина от 490 километра и се носят с около 7,5 километра в секунда. Те са на близка полярна орбита и обикалят Земята веднъж на всеки 90 минути.

GRACE-FO продължава американско-германското партньорство на първоначалната мисия GRACE, която работи от 2002 г. до 2017 г.

Първите няколко дни след старта, по-ниският и по-бърз сателит ще се движи бавно пред от другия, докато двата спътника ще са на разстояние от само 220 километра един от друг, което е оптималното разстояние за научните проучвания. Тогава долният водещ сателит ще се издигне на същата орбита като по-високия спътник. Двата космически апарата ще продължат да се отдалечават, движейки се на орбита по една и съща писта, един след друг.

Те ще провеждат наблюдения как се променя ледниците, нивото на водата под повърхността на Земята, както и в реки, езера и морета по повърхността. 

SpaceX също така пусна пет комуникационни сателита Iridium NEXT като част от кампанията на телекомуникационната компания да замени най-голямата търговска спътникова мрежа в света. SpaceX изведе общо осем сателита на Iridium NEXT, а целта е пускането в орбита на 75 нови спътника.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !