SpaceX отлага старта на ракетата си и опита за кацане

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2016 в 08:54 170 0

Частната космическа компания SpaceX отложи изстрелването на ракетата си Falcon 9 и опита си за кацане на платформа в морето за трети път. Изстрелването бе отложено до петък, днес 27 май най-рано, заради "малък бъг на двигателя на горната степен," написа шефът на SpaceX Илон Мъск.

Стартът имаше за цел да изведе комуникационния сателит на Thaicom-8 в четвъртък вечер от Кейп Канаверал във Флорида.

Датата на старта се промени, но планът остава същият. Няколко минути след началото на полета, двете степени на ракетата ще се разделят, втората ще изведе Thaicom 8 на орбита, докато първата степен ще се върна надолу и ще се опита да кацне на "Разбира се, че още те обичам", една от двете автономни безпилотни платформи на SpaceX, която ще бъде разположена на няколко стотин мили край бреговете на Флорида.

Както и при други мисии до геостационарна орбита, първата степен ще бъде обект на екстремни скорости и повторно нагряване при кацане, пише SpaceX в изявление.

Но първата степен на Falcon 9 вече успя да постигне подобно трудно кацане в океана по-рано този месец, по време на изстрелването на комуникационния спътник JCSAT-14 до геостационарна орбита.

Това кацане на 6 май бе второто на плаваща платформа за SpaceX. Преди това Falcon 9 също се приземи успешно на "Разбира се, че още те обичам" миналия месец, по време на старта на роботизираната товарна капсула Dragon към Международната космическа станция.

SpaceX също има едно успешно завръщане на първата степен на ракетата си - този път на суша през декември Falcon 9 се приземи обратно в Кейп Канаверал, по време на старта на 11 сателита на Orbcomm.

Тези кацания са част от усилията на SpaceX да разработи ракети за многократна употреба, технология, която компанията се надява да намали разходите за космически полети.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !