07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

SpaceX поставя на орбита 143 сателита - рекорд за едно изстрелване (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 януари 2021 в 12:09 36090

Последната орбитална мисия на SpaceX постави нов рекорд за най-много космически апарати, изстреляни едновременно от една ракета. На 24 януари 2021 г. в 10:00 ч. EST (17:00 българско време) мисията „Transporter-1“ излетя от върха на ракетата „Falcon 9“ от космическия стартови комплекс 40 в базата „Кейп Канаверал“ във Флорида със 143 сателита на борда.

Стартът бе не само рекорден, но и позволи на SpaceX една въздишка на облекчение. Първоначално Transporter-1 трябваше да бъде пуснат на 16 декември 2020 г., но бе отлаган пет пъти - последно на 23 януари поради лошо време.

Този път стартът премина без никакви значителни проблеми. След минута и 12 секунди полет Falcon 9 премина през момента на максимално механично напрежение (Max Q), главните двигатели на първата степен се изключват в 2:28 минута, отделя се втората степен осем секунди по-късно, последвано от включване на двигателя на втората степен.

Междувременно обтекателят, който защитава полезния товар, се отделя и пада две минути и 51 секунди след старта обратно на Земята (уловен, за да се използва отново), а първата степен прави обратно кацане на плаващата платформа на SpaceX "Разбира се, все още те обичам", разположена в Атлантическия океан.

Рекордните 143 сателита са първите, които летят по програмата SmallSat Rideshare на SpaceX. Изстрелването на многобройни сателити не са новост, но обичайната практика обаче е по-малките спътници да летят заедно с основен голям полезен товар. Това намалява разходите, но ограничава броя на сателитите.

За програмата SmallSat Rideshare SpaceX предлага да стартира мисии, съставени изцяло от малки сателити. За Transporter-1 Falcon 9 превозва 133 американски правителствени и частни сателита, включително CubeSat-ове, микросатове и орбитални трансферни космически апарати за пренасяне на групи от сателити до определени орбити.

Изстрелването включва и допълнителни 10 спътника Starlink на SpaceX, които са първите от нарастващото съзвездие, поставени в полярна орбита. Системата Starlink е проектирана да осигури широколентова, глобална интернет система.

Видеото по-долу обобщава старта и разполагането на сателитите.

Източник: SpaceX puts record 143 satellites in orbit in one launch, New Atlas


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.