Списание "Наука и техника за младежта" е сканирано и достъпно

Антон Оруш Последна промяна на 01 ноември 2016 в 11:32 11265 0

Всички почитатели на едно от легендарните български научно-технически списания - "Наука и техника за младежта" вече имат възможност да го четат безплатно в интернет.

След като в последните няколко години своя втори живот намериха цифровите архиви на списанията Космос, Радио-телевизия-електроника, Млад конструктор и други, вече в Интернет е напълно достъпен за свободно теглене и може би най-големият архив измежду изброените – този на също толкова култовото списание Наука и техника за младежта.

Въпреки че нашите читатели нямат нужда да четат представяне на това периодично издание, все пак ето какво можете да очаквате: “Наука и техника за младежта“ е наследник на известното на довоенното поколение българи научнопопулярно списание "Природа". През 1948 г. неговото издаване спира и то бива заменено с по-широкото като обхват "Наука и техника за младежта". Темите на новото списание са биология, география, химия, физика, астрономия, зоология, история на техниката, строителство, футурология, електротехника, радиотехника, изкуствен интелект, археологията, математиката, изследването на Космоса, контакти с други цивилизациии, история на природните науки, биографии на бележити учени, работили в тази сфера, исторически загадки, електронноизчислителната техника, интересни български изобретения и открития, ТНТМ, теми от психологията, криминалистиката, архитектурата и всякакви други научнопопулярни лабиринти...



Впрочем невъзможно е да изброим изчерпателно всички теми, които са засегнати на страниците на това списание - тях ще има да откривате дълго и дълго, както това списание е излизало и откривало хоризонтите на науката пред своите читатели в продължение на цели 40 години.

Списанието със сигурност се помни и от много любители на фантастиката, защото във всеки брой има поместен по един научнофантастичен разказ. Нещо повече - много автори като Фредерик Пол, Клифърд Саймък, Лари Нивън и други класици на фантастиката се срещат с българските читатели за пръв път на страниците на Наука и техника за младежта. А в броевете от 80-те години разказите са вече два.

От всички български научно-технически и научнопопулярни списания то е най-близко до списание "Космос", даже през 1988 г двете издания са слети. Със сигурност почитателите на "Космос" ще се зарадват и на новата среща с пълния архив на Наука и техника за младежта.

Сътрудници на "Наука и техника за младежта" са едни от най-известните български учени. Независимо от десетките години, изминали от тяхното излизане, те все още носят интересна и актуална информация.

Ето и уебадреса, на който можете да изтеглите архива и да получите повече сведения както за него, така и за самото списание:

СПИСАНИЕ НАУКА И ТЕХНИКА ЗА МЛАДЕЖТА – 100 % ПЪЛЕН АРХИВ (1948-1988)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !