Според ново проучване най-древният животински фосил на света идва от гниещи водорасли

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 декември 2020 в 00:13 4590 0

Кредит Pixabay

Преди стотици милиони години едно от първите животни на Земята умира на дъното на древен океан. В живота си това е скромна морска гъба; при смъртта тя няма кости, нито зъби, нито черупка, които да остави след себе си като доказателство за краткото си съществуване на дъното. Но има молекули мазнини - или поне така изглежда досега.

През 2009 г. група учени изследват плоча от древни морски утайки, когато откриват вкаменените остатъци от мастни молекули на гъба, уловени сред скалите. Утайката датира отпреди 635 милиона години - приблизително 100 милиона години по-рано от най-старите потвърдени вкаменелости на животни, но древните молекули са несъмнено с биологичен произход и съответстват на тези, откривани в съвременните гъби, обясняват изследователите в първата си публикация в Nature. Тъй като все повече и повече от тези биомаркери се откриват в древни проби от морското дъно, възниква въпрос: Как тези ранни гъби са били толкова широко разпространени и въпреки това да не са оставили нито едно вкаменено тяло зад себе си?

Сега две нови публикации в списанията Nature Ecology and Evolution (1)(2) дават отговор. Изследователите твърдят, че тези древни молекули мазнини изобщо не са от животно, а по-скоро от някакви древни, изгнили водорасли, чиито молекулни останки са трансформирани от опустошенията на геологичното време. След като имитират тези геоложки процеси в лабораторен експеримент, изследователите успешно променят съвременни молекули от водорасли в мазнини, идентични с тези, открити в древната утайка.

„Всичко това означава, че доказателствата, свързвани преди с най-старите животни на Земята, се извлечени от водорасли, а не от животни“, смята Ленарт ван Малдегем (Lennart van Maldegem), съавтор на едно от изследванията и геолог от Австралийския национален университет. "Това измества най-старите сигурни доказателства за животни с почти 100 милиона години, до изкопаемия отпечатък от Dickinsonia, преди около 558 милиона години."

Изследваната молекула във всички тези проучвания е стерол или мастно съединение, наречено C30 24-изопропилхолестан - по същество петно ​​мазнина, увито в 30 въглеродни атома. Докато някои стероли, като холестерола, са широко разпространени сред животните (включително хората), тези уникални С30 стероли са почти изцяло свързани само с демоспонгите - разнообразен клас морски животни, който включва около три четвърти от всички морски гъби, известни на Земята.

Когато авторите на изследването от 2009 г. откриват изобилие от С30 стероли в проби от седименти на 635 милиона години, те го интерпретират като доказателство, че древните морски гъби са живели и загинали там, един милион векове преди Земята да се напълни с животни по време на събитие, известно като Камбрийската експлозия (преди около 540 милиона години). Това обаче не е единствената правдоподобна интерпретация за тези стероли.

„Вече знаем, че първите водорасли (прародител на съвременните растения) са се разпространили във всички световни океани 200 милиона години преди Камбрийската експлозия“, обяснява ван Малдегем. "И така, в нашето проучване разгледахме отново молекулите, запазени в тези древни седименти."

Наред със стеролите, приписвани на гъбите, изследователите откриват и изобилие от молекули, свързани с водорасли, както и небиологични молекули, които са резултат от геоложки процес, наречен диагенеза, или процес, който превръща зърнестите утайки в твърди скали в продължение на милиони години. Ван Малдегем оприличава процеса на печене на хляб; след като е бил изложен на топлина и налягане в продължение на стотици милиони години, необратима химическа реакция променя молекулната структура на утайката, точно както топлата фурна превръща мокрото меко тесто в твърд хляб. Понякога, обяснява ван Малдегем, тези процеси могат да променят и органични молекули.

В древните проби от седименти стеролите, свързани с морски гъби и молекули, произведени чрез диагенеза, често са разположени точно едни до други, което предполага, че и двете молекули са възникнали от подобни геоложки процеси, смята ван Малдегем. За да провери дали тези процеси са могли да трансформират молекулите на древните водорасли в търсените C30 стероли, екипът премахва различни молекули от съвременните проби от червени и зелени водорасли, след което ги нагрява до над 315 оC в пещ и ги излага на интензивно налягане - условия, предназначени да имитират геоложките процеси, които обикновено отнемат милиони години.

Процесът успешно трансформира някои молекули от водораслите в същите свързани с гъбата стероли, присъстващи в седимента на 635 милиона години. Това означава, че тези древни стероли изобщо не са доказателство за животни, а за водорасли, убеден е ван Малдегем. Ако случаят е такъв, най-ранните доказателства за животинския живот на Земята може би току-що са били опровергани.

Все пак е възможно животните да са започнали да се развиват на Земята стотици милиони години преди това, смята ван Малдегем, но учените вече не трябва да гледат на тези конкретни мастни молекули от гъби като доказателство за това.

„Разгледахме задълбочено най-ранните доказателства за животните на Земята ... и придобиваме по-добро разбиране за това как са еволюирали първите животни“, каза ван Малдегем.

Източник: Live Science - World's oldest animal fossil actually came from rotting algae

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !