28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Среброто превръща бактериите в зомбита

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 май 2015 в 08:52 82880
Бактериите, умъртвени от среброто го съхраняват в своите клетки, което ги прави смъртоносни за други бактерии. Сребърните наночастици са видими в бактериите като бели петна. Снимка: RACHELI BEN-KNAZ WAKSHLAK, RAMI PEDAHZUR, AND DAVID AVNIR

Екип от учени е открил, че сребърният нитрат предизвиква един вид "зомби апокалипсис" в клетките на Pseudomonas Aeruginosa. Умрелите бактерии продължават да унищожават представителите на собствения си вид.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports, разказва Science magazine.

Използването на сребро в медицината датира от хиляди години, учените отдавна знаят, че благородният метал е мощно антибактериално средство. Сребърни йони смъртоносно пробиват отвори в бактериалните мембрани и ги опустошават отвътре. Те се свързват с основните компоненти на клетката като ДНК и не позволяват на бактериите да изпълняват дори най-основните си функции.

Но "зомби ефектът" на среброто е бил неизвестен до сега. За да открият този зловещ механизъм, учените първо умъртвили група от бактерията Pseudomonas Aeruginosa като използвали разтвор на сребърен нитрат. След това, те внимателно отделили мъртвите бактерии от сребърния разтвор. Когато добавили живи бактерии към мъртвите, те били свидетели микроскопичен геноцид: до 99.99% от живите бактерии били умъртвени.

С помощта на електронен микроскоп, изследователите забелязали, че в телата на бактериите са вградени резервоари от сребърни наночастици, което показва, че мъртвите бактерии действат като сюнгери, попивайки среброто което ги е умъртвило. Натрупаното сребро се отмива в околната среда, "особено ако на околната среда съдържа други сюнгери, които да попиват среброто", казва химикът Дейвид Авнир (David Avnir) от Еврейския университет в Ерусалим, водещ автор на новото изследване. "В нашия случай другата гъба е живата бактерия."

Изследователите свързват смъртоносните свойства на мъртвите бактерии с химическия принцип на Льо Шателие-Браун, който гласи: Ако върху една равновесна система се окаже външно въздействие в нея настъпват такива промени, с цел да се намали външното въздействие.

В среда на мъртви Pseudomonas Aeruginosa се установява равновесие между концентрацията на сребро вътре в бактериите и в околната среда. След като попаднат мъртви бактерии от тази система в чиста култура Pseudomonas Aeruginosa съществуващото равновесие се нарушава, клетките-зомби пренасят среброто в околното пространство. Това води до изравняване на баланса между здрави и мъртви бактерии. При това, отбелязват учените, мъртвите бактерии се справят с унищожаването на живите клетки толкова ефективно, колкото и самият сребърен нитрат.

Резултатите могат да обяснят дълготрайната антибактериална мощ на среброто и биха могло да подобрят ефективността на медицинските изделия, които ни предпазват от вредните патогени.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.