Становище: Унищожете всички проби от вируса на едра шарка

Ваня Милева Последна промяна на 10 юни 2022 в 00:01 5645 0

вирус на едра шарка
Тъкан, съдържаща частици от вируса на едра шарка. Ядрото, структура с форма на дъмбел, съдържа вирусната ДНК. Кредит: CDC/Fred Murphy; Sylvia Whitfield

Да се продължи да се пазят проби от вируса на едрата шарка е безполезно и за науката, и за сигурността. Това само ще дава повод за конспиративни теории и дезинформация.

Такива са изводите, показани в статия на The Scientist, от двама експерти от катедрата по здравеопазване и инженерство на околната среда във Факултета по обществено здраве на "Джонс Хопкинс" и в Центъра за здравна сигурност към университета - имунологът Джиджи Гронвал (Gigi Gronvall) и Тара Кърк Сел (Tara Kirk Sell).

Русия разпространява фалшиви слухове за тайни лаборатории за биологично оръжие – твърдение, което бе посрещнато от бързи и категорични отговори от международната общност.

Сега се разпространява дезинформацията, че епидемията от маймунска шарка е тръгнала от тези лаборатории. Без да се вярва на нито един от тези слухове, тези опити за очерняне на Украйна дават възможност да се оцени, че продължаващото ни притежание на проби от едра шарка ни прави уязвими за кампаниите за дезинформация, които могат да причинят вреда на САЩ и техните съюзници. Съединените щати поддържат живи проби от вируса на едра шарка в Атланта в Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

"Тези проби са сигурни и недостъпни, но запазването им все пак е вредно за националната ни сигурност", пишат авторите на статията в The Scientist.  

Болестта от едра шарка е била бич за човечеството от древни времена, поне още от времето, когато фараоните са управлявали Египет. Причинена от вируса на вариола, болестта е била фатална за 30 процента от заразените с нея, а оцелелите често са оставали обезобразени с белези. Благодарение на успешната ваксина, която е ефективна дори няколко дни след експозицията, вирусът бе обявен за ликвидиран от Световната здравна организация (СЗО) през 1980 г. 

Благодарение на разделението на отговорностите от времето на Студената война, образци на вируса на едрата шарка се пазят само на две места в света  от 1984 г. насам: в лабораториите на CDC в Атланта и във "Вектор", руска правителствена лаборатория близо до Новосибирск в Сибир. Всички изследвания, включващи проби от вируса, изискват одобрение от специална комисия от експерти на Световната здравна организация.  

Световната здравна асамблея, ръководният орган на СЗО, първоначално насрочи за унищожаване на пробите от вируса на едра шарка през 1993 г., но получи многократни отсрочки за повече изследвания на фона на продължаващите призиви за нейното унищожаване.  

Няма значение за стратегическата сигурност или научна стойност запазването на пробите, останали от глобалните усилия за ликвидиране на едрата шарка, а унищожаването на пробите би изпълнило ангажимента, поет от САЩ за ликвидиране на поробите.  

Продължителното съществуване на проби от вируса на едрата шарка оставя отворена възможността, макар и малка, да бъде използван при биологична атака. Унищожаването на останалите проби от едра шарка е възможност за правителството на САЩ да демонстрира лидерство: използването на биологични оръжия е отвратителна форма на война, това е против международното право;и унищожаването на пробите ще покаже, че САЩ не са и няма да нарушат Конвенцията за биологични оръжия и токсини (BWC).

Не са необходими допълнителни изследвания на пробите, като се има предвид, че има множество ваксини за предотвратяване на болестта едра шарка, с достатъчно запасени дози за всеки, който живее в САЩ, актуализирани ваксини, които имат по-малко странични ефекти, ефективни лекарства за лечение на заболяването и диагностични тестове за идентифицирането му.  

Проби от вируса на едрата шарка не са необходими за производството или по-нататъшното разработване на нови ваксини или лекарства, тъй като вместо това се използват поксвируси (семейство вируси, сред които е и вирусът на едрата шарка) от животински модел.

Ако вирусът на едрата шарка бъде генетично модифициран и използван като оръжие, което ще направи съществуващите ваксини и терапевтични средства неефективни, учените ще се нуждаят от проби от модифицирания вирус, за да разработят нова ваксина и терапевтични средства - наследените проби от едра шарка биха били безполезни за науката. По същия начин, тези проби от едра шарка нямат отношение към каквито и да било изследвания относно настоящата епидемия от маймунска шарка

Освен това поддържането на запаси от вируси на едра шарка не действа като възпиращ фактор. Чрез Конвенцията за биологичните оръжия страните се споразумяха „никога при никакви обстоятелства да не разработват, произвеждат, складират или по друг начин да придобиват или пазят“ биологични оръжия. Ако едрата шарка се използва като биологично оръжие от Русия или друга страна, САЩ няма да отговорят със същото. Отвъд моралните и правни стандарти, към които САЩ са длъжни да се придържат, използването на оръжие с толкова широки и безразборни въздействия е стратегически неразумно.  

От 1975 г. международната общност обяви забрана за биологичните оръжия. Унищожаването на пробите на САЩ не само ще уважи международните призиви за това, но и ще демонстрира допълнителна решимост, че пробите не служат за стратегически цели и ще намали потенциала за използването им в кампании за дезинформация срещу САЩ. 

Най-успешните кампании за дезинформация започват със зърно истина, което след това се изкривява, за да пасне на внушенията. Запазвайки проби от едра шарка, САЩ стават уязвими за подобни изкривявания. Възможно е Русия ще създаде операция с цел фалшификация, при която ще „открие“ едра шарка в Украйна и ще твърди, че САЩ са дали тези проби на страната, оправдавайки по-нататъшнатас ескалация на бруталност спрямо украинския народ и вероятно и други. Разбира се, ще бъдат положени усилия от руска страна да се постави под съмнение дали пробите на CDC действително са унищожени, но както при всички кампании за вирусна дезинформация, истината често е най-добрата ваксина.

Източник: Opinion: Destroy All Samples of the Smallpox Virus, The Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !