Стомашните бактерии отделят ензим, променящ кръвната група

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 август 2018 в 00:51 10707 0

Кредит Pinterest

Ензимите, отделяни от бактериите в човешкия храносмилателен тракт, могат да отстранят захарите, които определят кръвната група от повърхността на червените кръвни клетки, смята ново проучване, цитирано от LiveScience.

Това е важно, защото тези захари или антигени могат да причинят опустошителни имунни реакции, ако бъдат въведени в тялото на човек с друга кръвна група. Няколко ензима, открити по-рано, могат да променят кръвната форма тип В в тип О, но новооткритата група ензими са първите, които ефективно променят тип А в тип О.

"Това винаги е било най-голямото предизвикателство", заяви вчера 21 август авторът на изследването Стивън Уидърс (Stephen Withers) биохимик от Университета на Британска Колумбия на среща на Американското химическо дружество (ACS) в Бостън. 

Търсената кръв

Всеки, който е давал кръв, знае, че кръвта от нулевата група се търси много. Това е така, защото липсват антигени на клетъчните  мембрани на кръвните клетки, което прави тази кръвна група "универсален донор" - хората с който и да е кръвен тип могат да приемат кръвопреливане (трансфузия) от тип 0, без тяхната имунна система да реагира на чуждите червени кръвни клетки.

За разлика от тях, червените кръвни клетки тип А, В и АВ имат специфични антигени на повърхността си, което означава, че хората с кръвна захар тип А могат да даряват само на реципиенти тип А или тип АВ, а хора с кръвна група тип В даряват само на тези с тип B или тип AB. Отстраняването на антигените от тези видове кръв преди трансфузията може да превърне всички видове кръв в универсални донори, но изследователите досега не са намерили ензими, които да са безопасни и достатъчно ефективни, за да свършат работа.

Схема: bgchaos  

Сега обаче Уидърс и колегите му откриват нов метод - ензимите, създадени с ДНК, извлечена от човешки чревни микроби, могат да отстранят антигените на тип А и В от червени кръвни клетки.

Изследователите получават тези ензими с метод, наречен метагеномика (metagenomics). Вместо да култивират микроорганизми след микроорганизми в един бавен и неефективен процес, изследователският екип просто извлича ДНК от всички микроорганизми, открити в човешките черва. Така те улавят плановете на ДНК за всичко, което могат да направят микроорганизмите - включително, се оказа, че ензимите, които помагат на бактериите да извадят захарните израстъци на протеините, наречени муцини, от стените на храносмилателния тракт. (Бактериите се хранят с тези муцини.)

На молекулярно ниво муцините много приличат на антигените на кръвните клетки, така че ензимите могат да изпълняват и другата задача, което откриват Уидърс и неговият екип. Нещо повече, тези ензими са 30 пъти по-ефективни при отстраняването на А антигените, отколкото ензимите с най-добри показатели, предлагани преди това за тази цел, съобщава Уидърс. И след като приключи с премахването на антигена, остатъчният ензим може лесно да се отстрани от червените кръвни клетки с проста стъпка на отмиване, обяснява ученият

Практичен ли е методът?

Изследователите вече са тествали ензимно-изменената кръв, включително и в едно малко изследване върху хора, публикувано в списание Transfusion през 2000 г. В това проучване хората получават трансфузии от кръвна група O или променена от ензими кръв. Но този конкретен ензим, който би могъл да конвертира само кръв от тип В, е твърде скъп и неефективен за употреба в практиката, пише в рецензията от 2008 г. в British Journal of Haematology.

Предизвикателството да се променят типовете кръв е, че процедурата трябва да бъде икономична на ниво отделна торбичка, отбелязва д-р Алиса Зиман (Alyssa Ziman), директор трансфузионна медицина в Университета на Калифорния UCLA Health. В някои определени ситуации, в които кръвта тип О е оскъдна, възможността да се трансформира един тип в друг може да бъде полезна, заяви Зиман пред Live Science. Но процесът непременно ще бъде ограничен от това, колко кръв може да бъде ефективно трансформирана. 

За да се намали рискът от разпространение на инфекциозни заболявания, донорските центрове никога не събират заедно кръвните дарения, обяснява Зиман, т.е. те не поставят цяла кръв от тип А заедно и т.н. Така че всяка кръв, която трябва да бъде променена, би трябвало да променя едно отделно дарение в даден момент, казва тя.

Кръвна група Може да дарява кръв на Може да получава кръв от
A+ A+  AB+ A+  A-  O+  O-
O+ O+  A+  B+  AB+ O+  O-
B+ B+  AB+ B+  B-  O+  O-
AB+ AB+ всеки
A- A+  A-  AB+  AB- A-  O-
O- всеки O-
B- B+  B-  AB+  AB- B-  O-
AB- AB+  AB- AB-  A-  B-  O-

"Това изисква още една стъпка и друга цена”, коментира Зиман. По-просто ще бъде все повече хора да даряват кръв, особено хора с кръвна група тип О.

Уидърс обаче отбелязва, че ензимите, които неговият екип е открил, могат да бъдат използвани клинично. Може да се променя кръвта на база торбичка по торбичка, подчертава авторът на изследването.

"Можете да видите, че това поставено в пакета по време на събирането, просто седи там и си върши работата", обяснява Уидърс по време на пресконференцията. Следващата стъпка обаче ще бъде проучването на ензимите за безопасност - Уидърс и колегите му вече са започнали в сътрудничество с хематолози и канадските служби по кръвопреливане.

Констатациите все още не са публикувани в списание с "peer review".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !