Страховита вълна на COVID-19 в Индия след еуфорията, че уж е постигнат колективен имунитет

Положението в Индия е кошмарно. Какви са поуките за нас

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2021 в 00:02 8739 0

Кредит: Times of India

Индия преживява истински кошмар на тежка втора Covid вълна, която се издигна стръмно нагоре от средата на април.

Страната вече няколко пъти чупи световния рекорд за най-много случаи на коронавирус като в три поредни дни те са над 300 000, а смъртните случаи през последните 24 часа скочат до рекордните 2 767 по официални данни, изпреварвайки предишния рекордьор САЩ. 

Болниците са препълнени от огромен брой пациенти, с недостиг на персонал, болнични легла и животоспасяващи медицински консумативи като кислород. Претоварените крематориуми работят денонощно, за да се справят, пещите се стопяват от прекомерна употреба и отвън се изграждат допълнителни погребални платформи.

Индия регистрира над 2 хиляди случаи всеки ден, недостиг на ваксини, недостиг на лекарства, нарастващ брой смъртни случаи .... здравната система се разпада ....

Официалният брой на жертвите в Индия може да е потресаващ, но доклад на New York Times, публикуван в събота, цитира експерти, които твърдят, че тези данни представят малка част от общия брой смъртни случаи. Според анализаторите, интервюирани от Times политиците и администраторите на болниците имат мотивация "да недооценяват или игнорират" голям брой смъртни случаи, в същото време закъсалите семейства може да се колебаят да уведомят служителите и за смъртните случаи, свързани с коронавируса.

„Данните са много орязани", отбелязва пред Times Бхрамар Мукерджи (Bhramar Mukherjee), епидемиолог от Университета в Мичиган. „Въз основа на нашите модели смятаме, че истинският брой смъртни случаи е два до пет пъти повече от отчетения“.

Преждевременна еуфория от стадния имунитет

През януари проучване сред населението на Делхи показа, че 50% от жителите на мегаполиса имат Covid антитела. Броят им е бил особено висок в югоизточния квартал - цели 62% и някои експерти докладват, че страната е близо до прага на колективнния имунитет.

„Смъкнахме напълно гарда си и през януари приехме, че пандемията е приключила - и наблюдението и контролът на COVID минаха на заден план“, коментира проф. К. Сринат Реди (K. Srinath Reddy,), президент на Фондацията за обществено здраве в Индия. „А имаше все още голяма част от хората в големите градове, а също и в по-малките градове и села, които не са се срещали с вируса през миналата година и които са  податливи“.

Тъй като случаите намаляват от септември 2020 г. до средата на февруари 2021 г., индийското правителство, водено от премиера Нарендра Моди, игнорира предупрежденията за втора вълна, въпреки че са идентифицирани нови варианти още през януари, както съобщават местни медии.

„Непрекъснато предупреждавахме, че пандемията не е приключила, но никой не ни послуша“, споделя Ракеш Мишра (Rakesh Mishra), старши главен учен и директор на базирания в Хайдерабад Център за клетъчна и молекулярна биология, който в момента разследва дали новия местен вариант - B.1.617 - е виновен за скока на втората вълна в Индия.

След първата вълна здравната система обръща внимание на други медицински неотложни състояния, пренебрегнати по време на първата вълна, а специализираните COVID-19 отделения са върнати към предишните им функции, разказва Мишра.

Полицай моли хората да носят защитни маски в Колката. Кредит: PTI

През март, няколко седмици преди новата вълна, индийският министър на здравеопазването и лекар Харш Вардхан заявява, че Индия е „на финала“ на пандемията COVID-19, оправдавайки решението на правителството да изнася медицински консумативи в други страни. През януари 2021 г. Индия увеличава износа на кислород за други страни с огромните 734%. Изнесени са и около 193 милиона дози ваксини.

Картината се променя драстично, когато Индия започва да отчита драстично увеличение на новите случаи от 15 април нататък, с повече от 200 000 случая на ден. Сега болниците са останали без кислород. На 23 април индийските медии съобщиха, че 25 тежко болни пациенти с COVID са починали поради недостиг на кислород в правителствена болница в Делхи.

„Скокът ни изненада и системата вече е напълно смазана“, казва Мишра. Желаешите да се ваксинират индийци са връщани от центровете за ваксинация, защото доставките са изчерпани.

Умора, избори и не много обоснован оптимизъм

Вторият скок обикновено се дължи на човешкото поведение. По време на втората вълна в САЩ, продължила 45 дни, Лиза Марагакис, специалист по инфекциозни болести в Медицинския факултет на Университета "Джонс Хопкинс", отбелязва, че „след много месеци на отменени дейности, икономически предизвикателства и стрес, хората са разочаровани и уморени от предпазните мерки срещу коронавируса“ и тези фактори „стимулират нови и нови скокове на случаите на COVID-19“. 

В Индия COVID умората отстъпва място на неразумна еуфория от колективния имунитет, след като случаите започват да намаляват през януари. Но както казва Реди „в тази много мобилна епоха, освен ако целият свят не придобие съществен имунитет, [колективният имунитет] няма да се получи“.

Но предупреждения като тези са наречени от хората като „негативни настроения“. Мишра е обвинен от мнозина, че създава фалшива тревога, предупреждавайки за втора вълна. На 1 април ежегодното религиозно събитиена Кумба Мела също е позволено да започне с пълни сила. След като 3,5 милиона индийски поклонници се събират в щата Утаракханд на ритуално ежегодно потапяне в Ганг, не е изненадващо, въпреки че пълният му ефект тава известен след няколко седмици, че то увеличи броя на ежедневните случаи в Утаракханд от 30 на 60 през февруари до 2000-2 500 този месец. 

Киносалоните, училищата, моловете, баровете и ресторантите им бе позволено да отворят през октомври миналата година, ограниченията на броя на гостите на сватбените церемонии са облекчени и политиците свободно кръстосват страната за изборни митинги, докато жителите на четири индийски щата отивата до урните за регионални избори. 

В Западна Бенгалия, щат, който в момента избира ново правителство, гласуването се удължава от 27 март до 29 април, като в щата продължават да се провеждат масови митинги и многолюдни предизборни кампании, въпреки че в момента ежедневните случаи нарастват. На 1 април щатът е регистрирал 6 519 случая. През последните 24 часа той регистрира  12 000 нови случая - и броят се очаква да нарасне до 20 000 до края на седмицата. Премиерът Моди най-сетне прекратява предизборните митинги в Западна Бенгалия на 23 април. 

Кредит: Times of India

Двоен и троен индийски мутант

Световните здравни експерти смятат, че новият вариант на коронавируса, B.1.617, който често се нарича "двоен мутант", е до голяма степен отговорен за разрухата в Индия. (Повече за този вариант може да прочетете тук "Индия съобщава за нов вариант - двоен мутант на коронавирус")

"Въпреки че отпускането при спазването на мерките като носенето на маски и физическото дистанциране може да са изиграли роля, изглежда все по-вероятно тази втора вълна да е подхранвана от много по-вирулентен щам" , отбелязва в Indian Express Викрам Пател (Vikram Patel), професор в Харвардското медицинско училище.

Според Рави Гупта (Ravi Gupta) от Университета в Кеймбридж, ваксините вероятно ще работят срещу B.1.617, като предпазват от тежки заболявания и смърт, "но не и срещу инфекция при хора с по-лош имунен отговор".

Двоен мутант възниква, когато вирусът претърпи две мутации, които имат характеристики на известни варианти на мутации, но след това се превръща в независим вариант.

В Индия идентифициран и още един местен вариант, наречен бенгалски щам - троен мутант (B.1.618) - също се смята за причина за много от инфекциите в щата Западна Бенгалия. 

„Бенгалският щам“ може да бъде още по-заразен и - нещо, което експертите намират за особено притеснително - може да избягва имунната защита, дори при хора по-рано срещали се с вируса SARS-CoV-2, но без тази мутация, и дори ако са ваксинирани. Все още обаче няма изследвания, които да потвърдят или отхвърлят страховете.

Данните, предоставени от Индия на GISAID, глобална научна инициатива и основен източник, създадена през 2008 г., която осигурява отворен достъп до геномни данни за грипни вируси, показват, че B.1.618 е третият най-често срещан вариант, секвениран през последните 60 дни в страната причиняващ близо 12% от случаите. Двойно мутиралият B.1.617, с 28%, е най-често срещаният сред секвенираните вируси, последван от B.1.1.7 (вариантът от Великобритания).

Притеснителното за учените е, че тройно-мутиралият вариант носи мутация E484K, характерна за южноафриканските и бразилските варианти.

„Известно е, че E484K е вариант, избягващ имунната защита, което означава, че повишените по-рано антитела срещу вирус без тази мутация може да са по-малко ефективни за потискане на вируса. Това включва и антителата, получени от ваксини“, подчертава доцентът на NIBMG Средар Чинасвами (Sreedhar Chinnaswamy), член на екипа, участващ в секвенирането на варианта в базирания в институт близо до Колката.

„Бенгалският вариант (B.1.618)“, обяснява Чинасвами, „има четири знакови мутации, които се различават от така наречения „двоен мутант“, циркулиращ в някои части на Индия през последните месеци“, добавяйки, „Той съдържа сега определената D614G мутация, която може да се нарече „първи вариант“, който се идентифицира от вируса, за който се предполага, че произхожда от Ухан, Китай. Освен това има мутация E484K".

Новият вариант има „делеции“ (изтриване на групи от РНК "букви") в шиповия протеин. "Тези делеции не са в областта на протеина, който се свързва с човешкия АСЕ2 рецептор, и не знаем какво значение могат да имат в цикъла на вирусна инфекция", обяснява Чинасвами.

Случаи на бенгалския вариант са открити в САЩ, Сингапур, Швейцария и Финландия. Вариантът е открит за първи път в проба извън Индия на 22 април 2020 г.

Поуките за нас - коментира д-р Аспарух Илиев

В пост във фейсбук д-р Аспарух Илиев по повод кризата в Индия, отбелязва:

"Естественият имунитет срещу Ковид е променлив и на него не трябва да се разчита. Освен, че не е особено силен, мутантите могат да го избегнат. Това се доказва от факта, че мутантът В.1.617 се разпространява много по-бързо и сред преболедувалото население.

"Могат ли ваксините да променят това разпространение, въпреки че мутациите избягват защитата срещу предишните варианти? Може би да, но как? Ако погледнем антителата, например, те могат да загубят след мутация в S-протеина частично чувствителност към вируса, но това никога не е 100% процес. Колкото по-силна е имунната реакция след ваксинация (а тя е по-силна след ваксинация, отколкото след инфекция), толкова по-голям е шансът да се потисне, дори и от частично ефективен имунен отговор, развитието на вируса. Затова и ваксинираните може да не са защитени срещу развитие на инфекция, но силата на инфекцията ще бъде, най-вероятно повлияна".

"Изводът - независимо от наличието на мутации, което намаляват ефективността на ваксините, е важно да продължаваме да се ваксинираме. Също така не трябва да се фокусираме само на процента ефективност на ваксината срещу заразяване, а срещу тежко протичане. Това е по-важният елемент".

Източници:

India Logs Almost 1 Million New Covid Cases In Three Days Amid Deadly Surge, Forbes

How India’s second wave became the worst COVID-19 surge in the world, National Geographic

50% of Delhi population has Covid antibodies: What the latest sero survey shows, Hindustan Тimes

Triple-mutant ‘Bengal strain’ a new worry in second wave, Times of India

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !