Странен зелен лед плува из Антарктика (видео)

Антония Иванова Последна промяна на 15 март 2017 в 13:23 4476 0

източник: НАСА

НАСА разпространи снимки на зелен лед, заснет в регион в Антарктика, наречен Гранит Харбър, в близост до море Рос.

Океанолозите смятат, че зелената оттенък по леда е резултат от цъфтенето на фитопланктона във водата. 

Снимките са заснети от Operational Land Imager на сателита Landsat 8 на 5-и март.

източник: НАСА 

източник: НАСА

Според Националната океанска служба на САЩ (NOAA), фитопланктонът представлява микроскопични водни растения, част от океанската хранителна верига, която предоставя прехраната на много създания като китове, скариди, охлюви, медузи.

източник: NOAA Mesa Project

Не за първи път учените откриват фитопланктон по ледените шапки на света.

През 2011 г. на другия край на Земята - в арктическите води, учени от НАСА остават изумени когато попадат на огромно разцъфване на фитопланктон под леда. 

източник: НАСА

Микроводораслите се намират в изобилие в Антарктика, но Earth Observatory на НАСА отбелязва, че са необходими няколко фактора, за да може планктона да оцелее в толкова големи размери, че да бъде видим от космоса. Трябва да има лед, ветрове, слънчева светлина, хранителна наличност и хищници. 

"Дали този вид късносезонен "цъфтеж" предоставя условия за разпространение за следващия пролетен цъфтеж? Ако водораслите се слеят с леда и останат повече или по-малко латентни през зимата, къде могат да отидат след като тя прилючи?", пита Йан Лисер (Jan Lieser), морски глациолог от австралийския Antarctic Climate and Ecosystems Cooperative Research Center.

За да проучат и да се опитат да разгадаят мистерията около увеличаване на зеления лед в Антарктика, учените планират да се завърнат в региона през следващия месец.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !