Световните океани се стават все по-топли, а вълните им - все по-мощни

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 януари 2019 в 14:29 7274 0

Кредит Pxhere

Учените от Калифорнийския университет в Санта Круз разкриха пряка връзка между продължаващото  затопляне на повърхността на световните океани и повишената енергия на вълните в световен мащаб.

Авторите на изследването отбелязват в публикуваното си проучване в Nature Communications, че крайбрежните общности по целия свят ще бъдат особено засегнати, особено в условията на повишаване на морското равнище и повишена честота и интензивност на бурите.

"За първи път идентифицирахме глобален сигнал за ефекта от глобалното затопляне върху вълните. Всъщност енергията на вълните се е увеличавала в световен мащаб с 0,4% годишно от 1948 г. насам, и това увеличение е свързано с увеличаващите се температури на морската повърхност, както в световен мащаб, така и в океанските региони", заяви в ЕurekАlert! водещият автор на Борха Регуеро (Borja G. Reguero), изследовател в Калифорнийския университет в Санта Круз. 

За да намери тази връзка, екипът анализира енергията, която се предава от вятъра и се трансформира в движение на вълните, в „енергия на вълната“. Те откриват, че тъй като океанските повърхности загряват, енергията, съдържаща се във вълните, се е увеличила по подобен начин и тъй като температурите на морската повърхност влияят върху моделите на вятъра по целия свят и това е порочен кръг, който в крайна сметка подхранва океанските вълни.

"Това проучване показва, че глобалната енергия на вълните може да бъде потенциално ценен индикатор за глобалното затопляне, подобно на концентрацията на въглероден диоксид, глобалното повишаване на морското равнище или  глобалната атмосферна температура на повърхността", коментира съавторът на изследването Иниго Лосада (Inigo Losada).

Изменението на климата променя отношенията между атмосферата и океанските течения. 

Редица неотдавнашни проучвания показват, че изменението на климата драматично променя световните океани, от забавянето на някои от най-мощните океански течения до увеличаване на окисляването на океана до там, че буквално се разтварят черупките на морските охлюви. Неотдавнашен доклад, публикуван в Science, сочи, че световните океани се нагряват с още по-бързи темпове от очакваното - което води до увеличаване на валежите, покачване на морското равнище и унищожаване на кораловите рифове, както и намаляване на ледените покривки, ледниците и ледени шапки.

Когато става въпрос за енергията на вълните, авторите отбелязват, че крайбрежните общности, които разчитат на инфраструктура за защита на пристанищата и домовете си, ще бъдат по-силно засегнати, като се има предвид, че въздействието на вълните е основният двигател на изменението на бреговете и наводненията, особено в условията на повишаване на морското равнище.

"Нашите резултати показват, че анализът на риска, който пренебрегва промяната на енергията на вълните и има предвид само повишаването на морското равнище, може да подцени последствията от изменението на климата и ще доведе до недостатъчна или липсва на адаптация", обяснява съавторът Фернандо Мендес (Fernando Méndez). 

Източник: "As The World's Oceans Warm, Their Waves Are Becoming More Powerful"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !