Тайно подводно подслушване спомага за края на Студената война (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 08 април 2017 в 11:05 11460 1

Смела американска разузнавателна операция, проведена на повече от 100 метра дълбочина, довежда до открадването на свръхсекретни съветски тайни и спомага да бъде сложен край на Студената война.

Операция "Ivy Bells" се провежда от Вашингтон през 1972 г в Охотско море, в непосредствена близост до руските брегове, но подробностите остават класифицирани. Едва през 1980 г. бивш слушител на Националната агенция по сигурността (NSA) предава на руснаците подробности за американските действия в замяна на 35 000 долара, съобщава Popular mechanics.

Информацията, до която Вашингтон се добира по време на операцията, се оказва изключително безценна, коментира разследващият журналист Шери Сонтаг (Sherry Sontag), която е прекарала години в издирване и интервюиране на хората, участвали в подслушването, за книгата си Blind Man's Bluff

модел на USS Halibut (SSGN-587), Nov. 18, 1957; Източник: U.S. Navy / Darryl L. Baker

"Не сме знаели колко много сме плашили (Съветския съюз)... докато не чухме тези записи", казва Сонтаг, според която именно идеята за подслушването променя хода на Студената война в полза на Съединените щати.

Според бившия военен водолаз Крейг Рийд (W. Craig Reed) тогавашните методи за наблюдение много вероятно се използват и в наши дни. Пред авторката Крейг Рийд, който е изпълнявал множество тайни мисии по време на Студената война, коментира: "Подводниците абсолютно все още имат способности да извършват такъв род мисии и има хора, които все още биват обучавани за тях. Дали се провеждат все още или не, това се смята за класифицирана информация".

Източник: Popular mechanics

По време на операция "Ivy Bells", планирана от капитан Джеймс Брадли (James Bradley), американците успяват да запишат разговорите по некриптирана телефонна линия, която е свързвала базата с атомни подводници в Петропавловск-Камчатски с ръководството в Москва.

Брадли изпраща американската атомна подводница Halibut само на километри от руския бряг, където военни водолази успяват да преминат по океанското дъно и да подслушат комуникационните линии.


USS Halibut, 1962; Снимка: Vallejo Naval and Historical Museum

Няколко дни по-късно подводницата се завръща със записи, разкриващи съветски тайни. През следващото десетилетие Halibut и други американски подводници отново се завръщат в Охотско море няколко пъти годишно, за да събират нова информация.

Сонтаг обяснява, че Брадли не е имал никакви затруднения да открие комуникационните линии щом веднъж разбира, че около брега са разположени табели, предупреждаващи рибарите да не хвърлят котва с лодките си в тази зона заради кабели.

"Съветският съюз не се е опитвал да скрие кабелите", обяснява Сонтаг. "Те са нямали и понятие, че ние можем да дойдем толкова близо, че можем да изпратим водолази толкова дълбоко по дъното или че имаме технологията да ги запишем. Никой не е допускал нещо подобно дотогава".

По време на свръхсекретната операция "Ivy Bells" американците използват за първи път хелий, който да позволи на водолазите да стоят в дълбоки води и да провеждат часове наред записи. Комуникационните техници освен това изнамират начин да се избегне късо съединение на кабела. Водолазите е трябвало да поставят свръзка между линията и лентово записващо устройство. Техници след това е трябвало да разделят каналите, за да се осъществи подслушването.

"Тези мъже са били истински изобретатели... Те са измисляли нещата докато са се случвали. Никой друг не е правел дотогава подводно подслушване през кабел. Това е било нещо напълно ново", обяснява Сонтаг.

След десетилетия на подслушване, провеждането на "Ivy Bells" приключва внезапно през 1980 г. когато бившият служител на NSA Роналд Пелтън (Ronald Pelton) продава детайли около операцията на посолството на СССР във Вашингтон за 35 000 долара.

Мисията на USS Halibut приключва на 30 юни 1976

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

08.04 2017 в 15:39

"По време на... "Ivy Bells" американците използват за първи път хелий..."

На много места го пише това, но не е вярно. Кислородно-хелиевата смес е изобретена през 20-те години. Американският флот започва експерименти с нея през 30-те. И я използва в реална операция за пръв път през 1939 при спасяването на хората от потъналата подводница "Скуалус" (Squalus).
А през 60-те години вече хелият се ползва дори от цивилни водолази.