Цветът на жирафите разкрива някои тайни за начина им на живот

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 септември 2019 в 11:01 3468 0

Кредит Таня Панорова

Възрастните мъжки жирафи имат два различни начина на живот и стратегии за чифтосване. Вместо просто резултат от възрастта, както е смятано преди, това е много по-комплексен и интересен процес, който може да бъде определен по цвета на козината. 

Мъжките жирафи с по-тъмна козина обикалят поединично или в малки "ергенски групи", докато онези с по-светло оцветена козина остават с големите групи женски и бебета. Биолозите предполагат, че светлият цвят показва, че младите жирафи още не са готови да се отделят. 

Въпреки това, д-р Маделин Касълс (Dr Madelaine Castles) от Университета на Куийнсленд открива, че не винаги случаят е такъв. Използвайки 12 години наблюдения на жирафи в Националния парк Етоша в Намибия, д-р Касълс съобщава в списанието Animal Behavior, че:

"Повечето, но не всички жирафи потъмняват с възрастта. Само малка част от възрастните мъжки жирафи стават много тъмни". Още по-изненадващо е, че дори някои стават по-светли с времето. 

Цветът на козината е символ на превъзходство, пояснява д-р Касълс. Мъжките жирафи се бият за достъп до женските, но по-светлите мъжки биха избегнали конфликт с по-тъмни. Според ученият има и други фактори, като ръста, които може също да окажат влияние върху това решение, но цветът определено е важен. 

"Смятаме, че по-тъмните и по-доминиращи мъжки жирафи използват често успешна, но рискована тактика на чифтосване, обикаляйки между групи жирафи и търсейки партньорки, които да ги приемат", разказва д-р Касълс. "За разлика от тях, по-светлите мъжки може да се възползват от ситуацията, когато доминиращите са далеч, оставайки около женските с надеждата да имат късмет."

Учените, изучаващи доминантното поведение на маймуни и риби, провеждат експерименти, боядисвайки своите субекти и наблюдавайки промяната в поведението на другите индивиди в групата. Очевидно тази практика е неприложима за най-високото същество в света, обаче, и доста въпроси остават без отговор. 

Един от тях е причината за промяната в цвета като тестостерона, диетата и дори стресът от топлината са възможни фактори за това. Особено интересно е какво предимство имат тъмни индивиди, които са изсветлели и по този начин сигнализират на останалите, че вече не са опасност. Не е известно и как по-тъмните мъжки си откриват женски в подходящия момент. Д-р Касълс отбелязва, че жирафите използват феромони и ултразвук при общуването си, но нито едното от двете още не е добре изучено. 

"Нямаме възможност да проследяваме индивиди", отбелязва Касълс, поради което не е сигурно дали изсветлелите жирафи се присъединяват към стадо.

Възможно е да е така. Те се нуждаят и от това тактика, когато вече не са достатъчно тъмни, за да се изправят срещу съперниците си. Оставането в стадото може да донесе защита срещу хищници и да донесе възможности за случайно чифтосване. 

Въпреки, че са възможни паралели с поведението на някои птици и безгръбначни, Касълс отбелязва, че много малко бозайници използват оцветяването си като символ на доминиране, което само засилва интригата около ролята на цвета на жирафите. 

Източник: IFLScience - You Can Tell A Lot About A Giraffe's Lifestyle From Its Color

Най-важното
Всички новини