Трезорът за семена "Страшният съд" в Арктика се наводни

Покачващите се глобални температури накараха вечният лед да се разтопи

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 май 2017 в 14:41 15556 0

Кредит Flickr user Christopher Michel

Global Seed Vault В е трезор, предназначен да запази световното селско стопанство в случай на сценарий "Деня на Страшния съд". Той е наводнен от разтопен лед от дълбоко замръзналата земя на Арктика.

Банката за семена, които трябва да спасят човечеството след природни и технологични катаклизми, изградена в естествения фризер на Арктика е в опасност - вечно замръзналата почва на полярния кръг се топи и наводни тунела на хранилището.

Global Seed Vault В е трезор, предназначен да запази семена в случай на сценарий "Деня на Страшния съд". Хранилището на над 880 000 образци семена от цял свят на норвежките острови Свалбард, далеч на север от Арктическия полярен кръг, бе залято от разтопен лед, по-малко от десет години след построяването си, съобщи The Guardian.

Трезорът е проектиран да запази при постоянна температура -18 ° С по един вид резервно копие от екологичното разнообразие на света в случай на бедствие. Но след като измина най-горещата година в историята, 2016-та, вечно замръзналата почва на Свалбард се разтопи и заля с вода тунела на хранилището.

Тунелът до хранилището през 2007 г. Dag Endresen / Wikimedia Commons

За щастие, водата замръзна на лед преди да нахлуе в складовата зона на семената, пише The Guardian, цитирайки норвежкия вестник Dagbladet, който първи съобщи за наводнението тази седмица.

Сега персоналът наблюдава хранилището 24 часа в денонощието, което се оказа неефекасно пред несигурното бъдеще на един все по-топъл свят.

"Не предвиждахме, че вечно замръзналата земя ще изчезне и че ще изпитаме екстремни метеорологични условия като това", заяви пред Guardian Неге Няа Ашим (Hege Njaa Aschim) от норвежкото правителство, което е собственик на хранилището.

Снимка:Glamox

Банката за семена е проектирана да работи без надзор, но сега работниците ще трябва да я наблюдават денонощно, отбелязва Ашим. "Трябва да видим какво можем да направим, за да сведем до минимум всички рискове и да се уверим, че банката за семена може да се грижи сама за себе си".

Global Seed Vault В е открит през 2008 г., финансиран от норвежкото правителство и се управлява от организацията с нестопанска цел Crop Trust. Той е проектиран да бъде "безотказно помещение за съхранение на семена, построено, за да устои на изпитанието на времето и предизвикателството на природни или предизвикани от човека бедствия".

Вграден в замръзналата земя на Арктика, той е създаден така, че да работи като гигантски фризер, който никога да не изисква енергия за охлаждане със самоподдържаща се устойчива архитектура. След ядрена катастрофа или природни катаклизми, които застрашават човечеството и неговото биоразнообразие, семената от хранилището ще могат да бъдат засадени от бъдещите поколения. През 2015 г. хранилището преживя първото изтегляне, много по-рано от очакваното от неговите ръководители, след като Сирийската гражданска война унищожи семената в местно хранилище .

Отклонения от средните температури на въздуха в Арктика през зимата 2016-2017.

В ирония на съдбата, Арктика е засегната от затоплянето на климата по-драстично, отколкото останалата част на света. Тя се топи. И като резултат, банката за семена е в опасност. В този смисъл, историята е само предупреждение, тест за останалата част от света. Можем ли се изправим срещу неизмеримо по-големи и сложни екологични промени, обхващащи нашата Земя?

В момента е трудно да се заключи, но най-вероятно не.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !