Три дена въздържание и ефектите на марихуаната върху мозъка изчезват

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 април 2018 в 13:57 19101 1

Връзката между употребата на марихуана и по-слабата когнитивна функция, особено при тийнейджъри и млади хора, тревожи обществениците и родителите - но ново изследване, публикувано в JAMA Psychiatry, показва, че тази загриженост може да е неоправдана, пише IFLScience.

Проучванията досега за канабиса и ефекта му върху мозъка показват доста противоречиви резултати. От една страна, проучванията показват, че съединението THC, намерено в марихуаната, може да засили когнитивните функции (поне на мишките). След това отново има такива, които пък показват, че редовната употреба на канабис може да навреди на  словесната памет и да намали количеството сивото вещество в мозъка, за да се объркат още нещата - може да увеличи  броят на невронните връзки.

Затова Джеймс Коб Скот (James Cobb Scott), асистент по психиатрия в Университета на Пенсилвания и колегите му, се правят преглед и метаанализ на 69 проучвания за употребата на марихуана и когнитивната способност на тийнейджърите и младите хора, за да видят дали ще успеят да достигнат до по-категоричен отговор.

Използваните статии са публикувани между 1973 г. и 2017 г. и общо 2 052 редовни потребители на канабис и още 6 575 рядко употребяващи на средна възраст от 20 до 21 години. Редовните потребители, може би малко изненадващо, са предимно мъже (68%).

Изводът е, че наистина честата и тежка употреба при тийнейджъри и млади хора има малък, но значим ефект върху когнитивните способности. Те обаче изчезват изненадващо бързо, само след 72 часа въздържание.

"Това бе най-голямата изненада", коментира Скот за Time. Канабисът може да предизвика промени във все още развиващия се мозък, но данните показват, че тези ефекти са неоткриваеми и изглежда, че изчезват след повече от три дни въздържание, казва изследователя.

Това звучи като много добра новина за пушачите. Изследователите обаче посочват някои ограничения на техния преглед.

На първо място, проучванията са били ограничени само до тревата за развлекателни цели, така че констатациите може да не се отнасят за тези, които използват марихуана по медицински причини. На второ място, от всичките 69 анализирани статии, само 15 разглеждат ефекта на марихуаната върху когнитивната функция за период, по-дълъг от 72 часа. За по-категорично доказателство, че канабисът не причинява дълготрайно увреждане на мозъка, ще е необходимо по-широкомащабно проучване, разглеждащо ефектите на марихуаната в продължение на много години. 

И накрая, прегледът не определя причинно-следствената връзка. "Тези резултати са още едно парче от пъзела, който трябва да се вземете предвид при оценката на рисковете спрямо потенциалните ползи от канабиса", добавя Скот . "Това не е последната дума и ние все още имаме много да научим за дългосрочните последици от употребата на канабис върху мозъка и поведението" .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

21.04 2018 в 03:15

Аман. Стига вече с тия глупости, обидни за тройкаджия по неврофизиология!
Тия дебили да бяха чели световната литература, не само фейсбук на английски, аман от британски учени!
Вдарвате ме в беля. 200 страници текст мога да преведа, но изобщо не умея да му вкарам картинките. В такъв смисъл - не мога сам.
Ще си туря наколенките, и ще помоля автори за разрешение за публикуване.