Трима рибари срещат пума на британския бряг. Броят на големите котки нараства в Уелс (видео)

Колониите от пуми в Обединеното кралство са потомци на домашни любимци, които са избягали и са били освободени от частни колекции през 70-те години на миналия век.

Ваня Милева Последна промяна на 17 май 2022 в 00:01 9441 0

Пума издебна на британски плаж трима рибари, оставяйки им незабравимо преживяване.
Пума издебна на британски плаж трима рибари, оставяйки им незабравимо преживяване. Кредит: Wikimedia Commons

Трима приятели твърдят, че докато са били на нощен риболов са забелязали на брега много голяма котка, "голяма колкото голдън ретривър". Предположили са, че това е пума, която ги дебне седнала на тревистите дюни само на метри от мястото, където са паркирали колите си.

Вероятно мнозина ще си помислят, че рибарите са се заблудили, но че всяка година от известно време във Великобритания се съобщават повече от 100 случая на наблюдения на пуми. И това не може да е случайно.

Дори в страни, където пумите са местни животни, наблюденията са редки. Те са самотни животни, всяко от които заема територия до 240 квадратни километра и избягват хората. Имайки предвид това, е поразително, че всяка година във Великобритания се докладват толкова много наблюдения.

Проучване на BBC разкрива повече от 100 наблюдения на големи котки за 18 месеца в Северен и Среден Уелс. Друго проучване регистрира 123 наблюдения в Уелс за две години.

"Това рисува ясна картина на процъфтяваща, установена популация", коментира Puma Watch North Wales.

Какво е обяснението за наличието на тези екзотични животни в европейска държава? 

Британски медии съобщават, че колониите от пуми в Обединеното кралство са потомци на домашни любимци, които са избягали и са били освободени от частни колекции през 70-те години на миналия век.

Пума издебна трима рибари, оставяйки им незабравимо преживяване. Кредит: Pixabay/Sabolaslo

Пол Уилсън, Пол Оуен и Патрик Оуен съобщават, че са се изправили лице в лице с нещо, което приемат за пума, докато паркират колите си в Gimblet Rock в Пулхели, Северен Уелс. Според Daily Star тримата са забелязали животното близо до извор в скалите в края на плажа.

Те съобщават за инцидента на Puma Watch North Wales след два дни, като се оказва, че това е първото съобщение за пума на полуостров Лин. От организацията смятат, че оттеглянето на хората от оживени дейности на открито по време на пандемията може да е причината пуми и други големи котки да се приближават към по-населени райони.

Пол Уилсън съобщава на Puma Watch, че той и двамата му приятели са били там за нощен риболов и току-що са паркирали колите си, когато забелязали това, което първоначално сметнали за голямо куче, което седи изправено и ги наблюдава на приблизително 20 метра.

Той тръгна към него, докато един от приятелите му включва фаровете на колата си, за да го освети повече. Тогава те разбират, че това не е куче, а много голяма котка. След това пумата се изправя, обръща се и се отдалечава от тримата рибари, обръщайки глава, за да погледне назад, преди напълно да изчезне.

Наблюденията на пуми и други големи котки в Обединеното кралство са важни за мониторинга на тяхната популация. Все пак са събрани малко доказателства, тъй като първата мисъл на хората е била да избягат, а не правят снимки. Повечето от докладваните наблюдения са се случили през нощта или в полунощ и големите котки обикновено се крият, когато хората започнат да се приближават към тях.

В британския фолклор Звярът от Ексмур е котка-фантом, за която се казва, че броди из полетата на Ексмур в Девън и Съмърсет в Обединеното кралство. Кредит: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Пумите са месоядни и е известно, че нападат и хората, което прави близката среща с тях ужасяваща. Съобщава се, че тези големи хищници атакуват хората като плячка, а не като защита. Така че хората са предупредени да не навлизат в райони, където пумите са често срещани, съобщава Life in the Fastlane.

Пуми се срещат най-вече в Сноудония и Клидиън Хилс s, но някои доклади показват, че напоследък се виждат и в по-градски райони. Междувременно Puma Watch получава множество съобщения за наблюдения на пума в пясъчни дюни в Северен Уелс.

Карта на случаите на наблюденията на пуми в Северен Уелс. Кредит: Puma Watch North Wales

Проучване на BBC от 2006  г. събира над 100 наблюдения на големи котки за 18 месеца в Северен и Среден Уелс, за да се проследи нарастването на тяхната популация в провинция Уелс.

Проучването на BBC установява увеличение на наблюденията на големи котки в цялата страна, като почти 60% от тях са черни, а 32% са пясъчни или кафяви котки, за които се смята, че са пуми.

Изследователите са посетили и са търсили доказателства в подкрепа на получените от тях доклади. Те са намерли образци от косми и изпражнения, изпратени за ДНК анализ, както и отпечатъци от лапи, които може да им принадлежат. Освен това изследват трупове на животните, които откриват, за да разберат дали това са големи котки или не.

Правителството на Уелс заявява, че ще предприеме необходимите стъпки за наблюдение на големите котки.

Източник: 3 Fishermen Had a Rare Encounter With Puma in United Kingdom; Big Cats on the Rise in Wales Probably Due to Pandemic
Margaret Davis, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !