05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учен е пресметнал колко струва "Звездата на смъртта"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 декември 2015 в 15:20 330494

Финансовият инженер Закари Фейнстейн (Zachary Feinstein) направи любопитно предположение относно това какво ни очаква в новия филм от легендарната поредица "Междузвездни войни".

Предположението си той е направил под формата на научна статия, публикувана вчера и озаглавена "Това е капан: Отровното хапче на император Палпатин" ("It’s a Trap: Emperor Palpatine’s Poison Pill").

В нея Фейнстейн обяснява защо разрушаването на гигантската космическа станция "Звездата на смъртта" от бунтовниците и убийството на император Палпатин не е унищожило Империята, а бунтовниците даже и след победата са останали маргинална група в новия филм от сагата. Статията е посветена на последствията от построяването и унищожаването на станцията.

Отначало икономистът е пресметнал приблизително количеството стомана, използвано в Звездата на смъртта. След това, вземайки предвид стойността на един самолетоносач, той е определил колко са стрували останалите части за нея. Приравнявайки своите оценки с галактическия мащаб от поредицата и изхождайки от това, че станцията е аналог на проекта "Манхатън", Фейнстейн  стигнал до извода, че Звездата на смъртта е струвала на Империята 193 квинтилиона (квинтилион - 1018) щатски долара, като за целта брутният вътрешен продукт (БВП) е трябвало да бъде 4,6 секстиллиона на година.

Освен това икономистът се е поинтересувал не само от разходите, но и от финансовите механизми, чрез които Империята е успяла да създаде такова колосално съоръжение. Използвайки дадените в поредицата и в интернет данни, той е предположил, че има галактическа банкова система с капитал, равен на 60% от БВП. Става въпрос за национализираната по време на Войната на клонингите "Междугалактическа банкова мрежа" и други банки от 1,75 милиона свята - пълноценни членове на Галактическата Империя.

Като се вземе под внимание, че тези банки са вложили определени средства в строителството на Звездата на смъртта, а смъртта на Дарт Вейдър и император Палпатин вероятно са довели до временна криза в управлението и техническа нестабилност, то бунтовническата конфедерация е трябвало не само да си осигури политическа легитимност след падането на върхушката в Империята, но и да приготви огромно количество пари за възстановяване на финансовата система.

"Оказва се, че Конфедерацията е трябвало да приготви сума, равна на между 15 и 20% от общия галактически брутен вътрешен продукт, за да намалят рисковете и да предовратят колапс на икономиката. Тъй като бунтовниците не разполагат с такива средства, (...) икономиката на галактиката много скоро е навлязла в период на много тежка депресия", гласи заключението на учения.

Освен това финансовата несъстоятелност на бунтовниците не им е позволила да унищожат Империята и да възстановят Републиката (за обхванатия досега от сагата срок).


Стефан 09.12 2015 в 04:15 4
+ 1
- 0

Дивидентите не само бяха предвидени, но и осребрени.

Комплеса от бомбардировача Буран и изтребителите за съпровождането му Мълния, бяха неуязвими от НОРАД. Ракетите му - без възможност за прехват. И за разлика от шахтовите и железопътните балистични ракети (време на подлитане към целта 20 - 50 минути), времето от вземането на политическото решение, до поразяването на целите на територията на щатите, беше около три минути. С гмуркане в атмосферата, и значи технически риск - под минута. Т.е. - даже без теоретична възможност за ответен удар по СССР, заради нямането на време за вземане на такова решение.
Което и беше разказано със шарени картинки на американците, те обичат комиксите.
Това видимо ги е впечатлило толкова, че обърка и забави с 20 години работата по розовата им мечта - "мигновения глобален удар". Това значи, са рояци от примерно 30 000 крилати ракети, неуязвими от никакво ПВО и ПРО, с прости неядрени бомби, които за няколко часа унищожават цялата управленска, енергетическа, транспортна, и част от военната инфраструктура на териториите на Варшавския договор. И заради Бурана, те не успяха да създадат такава система. Руснаците го знаеха, в спечеленото време бързаха да свършат нужното, и успяха. Направиха системите С-300 и следващите, и цялостна, покриваща всички диапазони и типове обекти инфраструктура за радиоелектронна борба. Американците останаха с остарели ракети и бомби, поражаеми при всички възможни сценарии, и без даже идея как да противодействат на системите за РЕБ. Нямат даже представа какво е това, и естествено нямат с какво да го преодолеят.
Така единствения, безпилотен и невъоръжен полет на Буран спаси Русия от сигурна гибел. А като ширпотреба на руснаците им останаха знанията и технологиите, гигантските заводи, способни да построят такива космолети и ракети, стартовия комплекс с чудовищните заводи за течни газове, и опита.
И смешната възможност за скорострелност една ракета Съюз на две денонощия, от една стартова площадка, което е немислимо много. Никой друг и не сънува такова нещо.
Само че ползата от това, и мащабите на такива възможности са друга истори.
Стефан 09.12 2015 в 00:54 3
+ 1
- 0
Как защо, глупав човек - глупави изводи.
Ако освен урока за сложната лихва, тоя чифутин си беше направил труда да прочете и учебниците и по история и по философия, щеше да знае че никоя обществено-политическа система не може да съществува толкова дълго. А с нея ще умрат и банките и. Това обаче му е малкия проблем.
Проекти с подобен мащаб, струват ВСИЧКИТЕ ресурси на кое да е общество. Поради което по принцип не могат да бъдат въпрос на пари, камо ли на банкерска алчност. Едновременно с това, ангажиирането на всички достъпни ресурси може да бъде посветено единствено на жизнено важна цел, която не може да бъде постигната по друг начин. А щом тия две пушки са единствения гарант за оцеляването на някое си общество, то загубата им очевидно ще доведе до неговата физическа гибел, а не до "някои колебания на борсата и известна рецесия", което видимо е главната неприятност, която може да си представи глупак, с разума на колхозен счетоводител.
никола тесла 03.12 2015 в 15:39 2
+ 9
- 5
И как се е изхитрил точно в $ да изчислява . . . . . можеше да е в Ю А Н И . . . или Р У Б Л И . . ? ? ? ? ? ? ?
поп Дръвчо 03.12 2015 в 11:47 1
+ 12
- 8
Така както на дедо поп му изглежда, Империята вече е била фалирала с разходите да построи такова скъпо и самоцелно съоръжение. Нещо като СССР с орбиталния бомбардировач Буран. Някакви значими дивиденти от въпросното не са предвиждани така че бедата върху икономиката вече е била сторена.

И естествено, каквато и нова власт да дойде после, народът си иска Ситовете, защото при тях било "по-добре" (т.е. в суматохата е можело да се покрадва и да не се работи, защото властта е имала други приоритети).

Така че тоя финансов инженер да вземе да си доучи.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.