Учени: Човешкият мозък работи по различен начин през зимата и лятото

Дали сезоните влияят върху начина, по който мислим?

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2016 в 09:00 3372 0

Кредит MedicalXpress

Едно ново проучване на белгийски учени показва, че дейността на различните области на човешкия мозък зависи от периодите на годината - през зимата отслабва вниманието, а краткосрочната памет достига своя връх през есента.

Изследването не е окончателно, но съавторът на проучването Жил Вандевал (Gilles Vandewalle), научен сътрудник в Университета на Лиеж в Белгия, твърди, че изследваните 28 млади белгийци имат "сезонни проблеми", съобщава MedicalXpress

Сезоните влияят по-силно върху някои хора, отколкото върху други. По-специално, Вандевал смята, че хора с сезонно афективно разстройство - депресия през определени месеци - може да са по-уязвими. 

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Авторите изследвали когнитивните функции на мозъка на 28 белгийците по различно време на годината. През всеки сезон участниците в експеримента прекарвали по 4,5 дни в лаборатория, без достъп до външния свят. Също така, те били лишени от всякакви сезонни сигнали и по-специално, дневна светлина. Изследователите сканирали мозъците на субектите, докато изпълнявали тестове за способността си да задържат вниманието си, да съхраняват, актуализират и да сравняват информация в паметта си.

В резултат на това, изследователите са стигнали до извода, че капацитетът на мозъка не се променя през различните сезони. Но през различните периоди на годината е по-активна една или друга част на мозъка. Например, тази част, която е отговорна за поддържане на вниманието, е най-активна през юни, по-близо до лятното слънцестоене и най-малко активна през декември, по време на зимното слънцестоене. Краткосрочната - "оперативна" - памет достига своя връх през есента и отслабва по време на пролетното равноденствие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !