05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени направиха нови изумителни снимки на коронавируса

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 февруари 2020 в 00:56 80650
Снимка: NIAID-RML

Несъмнено най-бързо развиващата се и важна здравна тема към момента е епидемията от коронавирус, наречен официално от СЗО COVID-19. Жертвите към момента са 1 318 и този брой постоянно се повишава.

Въпреки, че микробиолозите по света използват вируса, опитвайки да създадат ваксина, много от хората, които не се занимават с научна дейност все още не знаят как изглежда той под микроскоп.

Лабораториите от Скалистите планини (RML) на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) показва електронно микроскопски снимки на коронавируса и те за изненадващо красиви. 

Кредит:NIAID-RML

На изображението се вижда допълнително оцветена снимка със сканиращ електронен микроскоп, показваща COVID-19, изолиран от пациент в САЩ, вирусните частици са оцветени в жълто и се намират върху клетката, оцветена в синьо и розово.

Кредит: NIAID-RML

Това изображение е заснето с трансмисионен електронен микроскоп. Не е толкова ясно, колкото първото, но ясно се виждат шиповете по повърхността на вируса, което му дава и името - коронавирус.

Ако тези изображения изглеждат познати, то е защото повечето коронавируси, като например SARS или на български ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS), които имат подобна сферична повърхност с издатини по нея.

Вирусите от семейството на коронавирусите имат малки разлики в генома си с едва пет нуклеотида разлика между трите вида. Въпреки това те се проявяват по значително различни начини при заразените с тях хора. 

Кредит: NIAID-RML

Това изображение е получено в резултат от екипна интердисциплинарна работа. Ученият от RML Еми де Уит (Emmie de Wit) осигурява вируса, микроскописта Елизабет Фишър (Elizabeth Fischer) прави снимката, а екипът по визуално изкуство в медицината оцветява изображението. 

Източник: Science alert - This Is What The COVID-19 Virus Looks Like Under The Microscope


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.