Учени обръщат когнитивните дефицити на синдрома на Даун при мишки

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 ноември 2019 в 10:19 3489 0

Кредит pixabay

Синдромът на Даун е когнитивно увреждане, което може да засегне паметта или способността да учим - състояния, които традиционно са считани за необратими и нелечими.

Но сега учени от Калифорнийския университет в Сан Фанциско и Медицинския колеж Байлор твърдят, че се преобърнали уврежданията при мишки със синдром на Даун, което вероятно би довело до разразяването на етични спорове дали тази техника може да бъде прилагана и при хора.

Всички хора, страдащи от синдрома на Даун имат нещо общо - носят допълнително копие на 21-вата хромозома. Затова и основната част от изследванията на синдрома са фокусирани върху генетиката.

Но в това ново изследване, публикувано в престижното издание Science, учените се фокусират върху клетките, произвеждащи белтъци в мозъка при мишки със синдром на Даун. Това води до откритието, че хипокампуса на тези животни произвежда 39% по-малко протеини, в сравнение със здравите мишки. 

По-задълбоченото изследване води учените до заключението, че наличието на допълнителна хромозома вероятно кара клетките на хипокампуса да активират интегриран отговор на стрес (integrated stress response (ISR)), което намалява производството на белтъци. 

"Клетката постоянно следи собственото си състояние",  обяснява ученият Питър Уолтър (Peter Walter) в прессъобщение. "Когато нещо се обърка, клетката отговаря произвеждайки по-малко протеини, което обикновено е отговорът към клетъчен стрес. Но когато е необходим синтез на протеини за висшите когнитивни функции, а синтезът е намален, тогава се получава патология при формирането на паметта".

Блокирайки активността на PKR, ензимът, който активира ISR в клетките на хипокампуса при изследваните мишки, учените откриват, че не само могат да обърнат намаленото производство на протеин, но и да подобрят когнитивните функции на животните. 

Разбира се, това, че даден механизъм работи при мишки не означава, че може да се прилага при хора.

Въпреки това, когато учените анализират посмъртно проби от мозъчна тъкан на хора със синдрома на Даун, те откриват доказателства, че ISR е бил активиран. Екипът изследва и проби от тъкан от човек със синдром на Даун, който има допълнително копие на 21-вата хромозома само в някои свои клетки и те са единствените, при които е активиран ISR.

Източник: Futurism - SCIENTISTS REVERSE COGNITIVE DEFICITS OF DOWN SYNDROME IN MICE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !