Учени от НАСА са озадачени от странни геоложки ивици, появяващи се в Русия

Ваня Милева Последна промяна на 02 март 2021 в 00:00 4948 0

Кредит: NASA Earth Observatory/ Landsat 8

Близо до река Марка в Арктически Сибир земята се набраздява по начин, който учените не разбират напълно.

Наскоро изследователи на НАСА публикуваха поредица от сателитни снимки на особенo набръчкан пейзаж на сайта на Агенцията за наблюдение на Земята (Earth Observatory). Снимани със сателита Landsat 8 в продължение на няколко години, снимките показват, че земята от двете страни на река Марка се набраздява с редуващи се тъмни и светли ивици.

Озадачаващият ефект е видим и през четирите сезона, но най-силно се проявява през зимата, когато белият сняг прави шарките по-контрастни.

Защо тази част от Сибир е такава ивичеста? Учените не са напълно сигурни, но някои експерти на НАСА предлагат противоречиви обяснения.

Едно възможно обяснение се крие в замръзналата земя. Този район на Централното сибирско плато се намира в Арктическия кръг, където температурите на въздуха остават под нулата през по-голямата част от годината. Голяма част от областта е покрита с вечна замръзналост (пермафрост), която може да се простира на десетки до стотици метри под повърхността. Има различни нива на интензивност, но тази област обикновено е скована в лед за 90% от годината като от време на време се разтапя за кратки интервали.

В проучване, публикувано през януари 2003 г. в списание Science, са описани "поразителни кръгови, лабиринтни, многоъгълни и раирани шарки, образувани от камъни и почви, които се самоорганизират в много полярни и високо алпийски среди", тоест на места, където почвата непрекъснато се замразява, размразява и замразява отново. Ефектът възниква, защото почвите и камъните естествено се сортират по време на цикъла на замразяване-размразяване.

Ивиците на Централносибирското плато варират според сезона. Кредит: Earth Observatory/Landsat 8

Земята от време на време се размразява и са известни цикли на замразяване и размразяване, които създават кръгове и ивици на повърхността (наричани „шарена земя“ - patterned ground). В случая на изображенията по-горе, ивиците могат да бъдат удължени кръгове, разтегнати по склоновете чрез тези цикли на размразяване. И все пак проучванията показват, че този тип ивици - като каменните кръгове на Шпицберген, Норвегия - обикновено се срещат в много по-малък мащаб, наблюдавани в Сибир.

За геоморфолозите естеството на почвата предлага друго обяснение за ивиците. В студените региони почвите могат да се превърнат в гелизоли - почви с вечна замръзналост в горните си два метра и често с по-тъмни и светли слоеве, отличаващи се с повече органични вещества или повече минерали и съдържание на утайки. Докато земята замръзва и се размразява, слоевете се разпадат и се смесват вертикално в процес, наречен криотурбация.

Постоянното замразяване и размразяване през сезоните може да разкрие плочи от утайки, които приличат на резени на слоеста торта като по-тъмните ивици представляват по-стръмните зони, а по-светлите ивици означават по-равни участъци, обяснява Томас Крафорд (Thomas Crafford), геолог от Американската геоложка служба, каза пред НАСА.

В съответствие с изображението по-горе, този вид седиментни наслоявания биха се откроили повече през зимата, когато върху по-плоските участъци лежи бял сняг, което ги прави да изглеждат още по-светли. Моделът избледнява, когато се приближава към реката, където утайките се събират в по-еднакви купчини по бреговете след милиони години ерозия, добавя Крафорд.

Различна растителност на тундрата - лишеи, ниски храсти и мъх - може на растат преференциално върху тези слоеве гелизоли като акцентира върху ивиците, които виждаме отгоре.

Но и тази хипотеза не е доказана в голям мащаб.

Докато регионът не може да бъде проучен отблизо, той ще остане още една от тези типично сибирски любопитни загадки.

Справка: 

Self-Organization of Sorted Patterned Ground
M. A. Kessler, B. T. Werner, Science 17 Jan 2003: Vol. 299, Issue 5605, pp. 380-383 DOI: 10.1126/science.1077309

Източници:

NASA Perplexed by Strange Geological Stripes Appearing in Russia, Live Science

From Russia with Questions, Earth Observatory, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !