30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени реконструираха гласа на "ледения човек" Йоци (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 септември 2016 в 13:15 128401

Компютърна симулация позволи да се направи 3D модел на говорния орган на жителя на Южен Тирол от епохата на халколита Йоци и да се синтезира гласа му.

Мумията на човек, наречен условно Йоци, живял преди 5300 години, е толкова добре запазена в ледник в италианските Алпи, че за него вече се знае какво ли не - че е загинал в битка с няколко противници, от какво е боледувал, как е татуиран, възстановени са и дрехите му.

Сега екип от италиански лекари, водена от Роландо Фустос (Rolando Füstös) и Розела Лоренци (Rossella  Lorenzi) успя да реконструира гласа на "ледения човек" Йоци, съобщи Seeker.

Той говори италиански - но само гласни, както можете да чуете по-долу.


За да създадат триизмерния модел на говорния апарат, авторите използват данни от компютърна томография на мумията.

"Ние успяхме да пресъздам доста надеждно приближение на гласа на мумията. Това е отправна точка за по-нататъшни изследвания," заяви Роландо Фустос.

Въпреки трудностите, сред които учени цитират неудобното положение на ръката, притисната към гърлото, както и разместването на подезичната кост, те успяват да реконструират околните прешлени - от първи шиен прешлен до първи гръден прешлен - и да възстановят мястото на подезичната кост, както и да решат и други проблеми. Реконструкцията обхваща всички части на гласовия тракт - от сухожилията до формата и размера на устата.


Някои важни данни, като плътността на тъканите или тяхната дебелина в някои области, са загубени, затова учени обясняват, че техният звук не е може да се счита за автентичния глас на Йоци. Но някои от основните характеристики на точни - например, че базовата честота на древния човешки глас е между 100 и 150 Hz както обикновения съвременен човек.


+ 8
- 1
"... базовата честота на древния човешки глас е между 100 и 150 Hz както обикновения съвременен човек..."

Ами той анатомично изобщо не е древен, ами си е съвременен. Нали биологията ни обяснява, че антропогенезата е довела до Хомо Сапиенс преди стотици хиляди години? А преди 10 000 години според историята даже вече са се зараждали аграрните цивилизации?

Е, тогава откъде-накъде човек отпреди 5000 години ще е различен от нас?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.