02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени създават изкуствени яйца на костенурки с GPS предаватели, за да засекат бракониери

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 октомври 2020 в 09:27 27500
Снимка: https://investeggator.com/

Екип биолози създава изкуствени яйца, наподобяващи яйцата на костенурките, в които вграждат GPS предаватели, за да засекат и предадат на властите бракониери. Изследването им е публикувано в списание Current Biology.

Разработените прототипи InvestEGGator приличат съвсем на яйца на водни костенурки и надеждата е, че ще заблудят бракониерите, които обират гнездата на костенурките през нощта. В 3D принтирания модел е поставен предавател, който вече показва какъв е пътят за нелегалната продажба на яйцата в Коста Рика. 

Устройствата са създадени възможно най-просто, така че да не смущават истинските яйца. Когато бъдат взети от гнездото, те могат да бъдат проследени на разстояние до 137 км, обясняват учените в своята публикация. 

"Наистина искахме да създадем потребителска елекртоника, защото А) ние сме биолози и не можем да построим от нулата предавател и Б) ние сме биолози и нямаме пари. Така че се нуждаехме от нещо, което е относително евтино", обяснява пред Wired Ким Уилямс-Гилен (Kim Williams-Guillen), специалист по опазване на видовете от Университета на Мичиган. 

Изследването вече разкрива изненадващи детайли за незаконната търговия с яйца на костенурки. Оказва се, че голяма част от бракониерите обикалят от врата на врата индивидуално, вместо да работят като организирана група.

"Доста сме доволни от резултата, защото той наистина доказа концепцията - точно това опитваме да правим с тези уреди", обяснява Хелън Физи (Helen Pheasey) от Университета на Кент, която е водещ автор на изследването.

Източник: Futurism - SCIENTISTS PUT GPS TRACKERS INSIDE FAKE SEA TURTLE EGGS TO CATCH POACHERS


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.