Учените откриха мистериозни дупки в арктическия лед

Изследователите не могат да обяснят произхода им

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 април 2018 в 00:00 6377 0

Кредит John Sonntag/Operation IceBridge/NASA

Необичайни дупки в лед, чийто произход остава загадка, бяха открити от учените на НАСА.

Мисията Operation IceBridge е въздушна мисия, в рамките на която ежегодно се прелита над двата полюса и сега прави полети над Арктика, сравнявайки морския лед на региона през 2013 г. 

Но на 14 април 2018 г. ученият от мисията на Джон Зонтаг (John Sonntag) забеляза странни дупки, подобни на следи от куршум, каквито никога преди това не е виждал, съобщава НАСА.

Зонтаг прави тази снимка от прозореца на изследователския самолет P-3, докато лети над източната част на морето Бофорт. По това време местоположението на самолета е 69.71° N 138.22° W, на около 50 мили северозападно от делтата на река Макензи в Канада.

"Видяхме тези заоблени образувания в леда само за няколко минути. Не си спомням да съм виждал другаде нещо подобно", заяви Зонтаг.

Не винаги е лесно въз основа само на снимка или сателитно изображение да се направят изводи за формациите, но някои аспекти на изображението са лесни за обяснение. Морският лед тук очевидно е млад лед, който е образуван през последния сезон. Подобен млад лед нараства през зимата и покрива със сравнително тънък слой откритите води между ледовете.

"Ледът вероятно е тънък, мек и кашав и донякъде еластичен", обяснява Дон Перович (Don Perovich), геофизик, специалист по морски лед в Колежа Дартмут. "Виждат се вълнообразни структури около подобния на амеба център".

Според него по пръстовидните наслоявания на ледове в десния край на снимката може да се предположи, че в този момент се сблъскват два слоя тънък лед. В резултат на сблъсъка блоковете на лед се приплъзгат един под друг в модел, който прилича на цип или на заключващи се пръсти.

За деликатността на леда говори и този релеф, който не е характерен за дебелите слоеве лед и сивият цвят, което означава, че върху леда няма много сняг, обяснява Нейтън Курц (Nathan Kurtz) от проекта IceBridge. "Не съм сигурен каква динамика би могла да доведе до закръглените образувания, които заобикалят дупките. Никога не съм виждал нещо подобно".

Всъщност дупките са трудни за обяснение. Има идея, че те  може да са пробити от тюлени, за да се създаде открит участък в леда, през който да могат да изплуват, за да дишат. Освен това е възможно дупките да са се образували в резултат на конвекция - бреговете в тази част на море Бофорт са близо и топлата вода от континенталната част може да разтопи тънкия лед.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !