Удар по главата е причинила смъртта на мумията с "маратонките Адидас" (галерия)

Антония Петрова Последна промяна на 19 април 2017 в 13:00 15653 0

Снимка: The Mongolian Observer/The Center of Cultural Heritage of Mongolia

Мумията на жена с "маратонки Адидас" е починала от силен удар по главата. 

Миналата година археолозите в Монголия откриха мумия на 1 100 години, обута в нещо приличащо на модерните в наши дни маратонки Адидас.

Изследователите сега показват почистената и възстановена мумия, която разкрива интригуващите детайли от шивашкото майсторство по онова време.

Естествено обувките на жената не са най-древните маратонки Адидас, изкопани от археолозите, а само са оприличени на такива заради странния си дизайн. "С тези черти, когато откритието за първи път беше показано публично, ги оприличихме на обувки Адидас", обяснява директорът на Центъра по културно наследство на Монголия Галбадрах Енхбат. "В този смисъл те са интересен обект за проучване за етнографите, особено предвид на модерния им стил", добавя той. 

Почистени древните кожени обувки вече могат да бъдат разгледани по-добре и със своята майсторска изработка и декоративни детайли интригуват монголските археолози и етнографи. "Като цяло изглеждат много странни, но в същото време са стилни - не бих имал против да ги нося при по-студен климат. Тези висококачествени бодове, яркочервени и черни черти, дължината им - бих си ги купил веднага", коментира местен моден експерт за изданието Siberian times.

Тежка травма по черепа показва, че жената, открита в планината Алтай в Монголия на 2 803 м. височина, е починала от удар по главата през около 10-и век. Не е ясно дали е била нападната или е получила травмата при падане. Учените се надяват с допълнителни анализи на ДНК и радиовъглеродни тестове да открият повече за нейния живот и времената, в които е живяла. Първоначалните изследвания показват, че е "много възможно следите от удари по лицевите кости да са причина за нейната смърт", обяснява Енхбат.

Приживе мумията на жената, за която се смята, че е на около 30-40 години, е имала цели четири вида облекло. В гроба до тялото й са открити още красиво извезана дамска чантичка с комплект за шиене, огледало, гребен и нож. Жената е отнесла в задгробния живот още вази, седло, метални стремена и останки от цял кон. Стремената са в толкова добро състояние, че могат да бъдат използвани и днес. В гроба е намерен и череп от овен. Това е изключително впечатляващ по размери товар, с който да бъде погребан човек от онова време, коментират местните археолози.

"Съдейки по откритите вещи в гроба й, ние предполагаме, че тя е била от обикновен социален слой. Откритите различни шивашки принадлежности водят до предположението ни, че е била шивачка", допълва той. Жената е живяла в периода на Киргизския хаганат и се смята, че е била от тюркски произход.

"Това е първото цялостно тюркско погребение в Монголия, а вероятно и в цяла Централна Азия. Това е изключително рядък случай", коментира ученият Б. Сухбаатар от музея в Ховд. "Откритието ни показва вярванията и ритуалите на тюрките. Ясно можем да видим, че конят е бил жертвопринесен. Била е кобила е на между 4 и 8 години", допълва той.

Заради голямата надморска височина и студа, тялото е добре запазено. То е било покрито с шилажит - дебела, лепкава подобна на смола субстанция, обичайна за планината Алтай. Самото тяло, също както и това на коня, е било покрито от филц. "Заради хладната среда на гроба, тъканите не са започнали да гният. Те изглеждат като че ли са били използвани до вчера", коментира Галбадрах Енхабт. 

Мумията е изложена на показ в Националния музей на Монголия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !