Удивителни земни структури демонстрират инженерните умения на ранните местни американци (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 септември 2021 в 00:00 13481 0

Илюстрацията по-горе показва основните характеристики на обекта Poverty Point в Северна Луизиана. Зеленото вдясно е заливната равнина на река Мисисипи. Оранжевото е Macon Ridge, по-високата земя, на която се намира обектът. На мястото се виждат шест С-образни хребета. Части от хребетите са повредени от минали и съвременни дейности. Моделът на юг от могила Е е резултат от фермерска дейност. Много от ниските зони около обекта - в по-светло жълто - се смятат за места, откъдето са добивани земни маси за насипите на могилите. Кредит: TR Kidder

Смята се, че коренните американци, които са заемали района, известен като Поверти Пойнт (Poverty Point) в Северна Луизиана преди повече от 3000 години, са били прости ловци и събирачи. Но новите археологически находки на Вашингтонския университет в Сейнт Луис рисуват драстично различна картина на първата американска цивилизация.

Далеч от простия начин на живот, който понякога се описва в книгите по антропология, тези ранни местни хора са имали висококвалифицирани инженерни умения, били са способни да изградят масивни земни конструкции за няколко месеца - вероятно дори седмици - които са издържали изпитанието на времето, показват резултатите.

"Ние като изследователска общност - и населението като цяло - сме подценявали местните хора и способността им да вършат тази работа и да я вършат бързо по начина, по който са го направили", коментира Тристрам Р. "TR" Кидър (Tristram R. "T.R." Kidder), водещ автор и професор по антропология в изкуствата и науките.

"Едно от най-забележителните неща е, че тези земно-насипни конструкции са се запазики повече от 3000 години без повреда или голяма ерозия. За сравнение, съвременните мостове, магистрали и язовири се рушат с невероятна скорост, а изграждането на неща от пръст е по-сложно отколкото бихте си помислили. Те наистина са били невероятни инженери с много сложни технически познания".

Констатациите са публикувани в списание Southeastern Archaeology на 1 септември 2021 г. 

Монументалните земни съоръжения в Поверти Пойнт през 2014 г. са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Обектът се състои от масивна земна могила с височина 22 метра и концентрични полукръгли насипи. Структурите са построени от ловци-събирачи преди приблизително 3400 години от около милион и половина кубически метра почва. И това е било направено без улеснения като съвременни инструменти, опитомени животни и дори каруци на колела.

Разкопки преди вземане на проби. Обърнете внимание на промените в цвета между слоевете. По-тъмните слоеве имат богати на въглерод отлагания, направени от хората като боклук, който е събиран и изхвърлян върху насипа на съоръжението по време на строителството. В горната трета част има малко органични боклуци. Кредит: TR Kidder

Според Кидър обектът вероятно е бил важно религиозно средище, където местните американци са идвали на поклонение, подобно на Мека. Било е изоставено внезапно между 2000-2200 години - най-вероятно заради документирани наводнения в долината на Мисисипи и изменението на климата.

Декоративни глинени топки от Поверти Пойнт: Вероятно символи на душите на предците. Кредит:Wikimedia Commons

Насипите в Поверти Пойнт съдържат огромно количество артефакти, намерени вътре и в покрайнините му, което предполага, че хората са живели там.  Кидър и екипът му са извършили разкопки и оценка на обекта Ridge West 3 в Поверти Пойнт, първоначално разкопан от археолога Джон Гибсън през 1991 г.

Използвайки съвременни методи на изследване, включително радиовъглеродно датиране, микроскопски анализ и магнитни измервания на насипите, изследването дава убедителни доказателства, че земните работи са строени бързо. По същество няма данни за граници или признаци на атмосферни влияния между различните нива, които биха настъпили, ако имаше дори кратка пауза в строителството. Кидър смята, че строителството е извършвано на слоеве като всеки слой, увеличаващ височината на билото и линейните размери, е завършван преди да бъде поставен друг слой.

Защо това има значение? Според Кидър констатациите оспорват предишните убеждения за това как са се държали предмодерните ловци и събирачи. Изграждането на огромните могили и ридове в Поверти Пойнт би изисквало голям резерв от работници, който е добре организиран и би изисквал ръководство. Смята се, че ловците - събирачи избягват масовите организирани дейности.

"Между скоростта на разкопките и строителството и количеството преместени земни маси, тези данни показват, че местните хора са идвали на обекта и  са работили заедно. Това само по себе си е забележително, защото ловците и събирачите не би трябвало да са способни да извършват тези дейности", отбелязва Кидър.

Това, което е още по-впечатляващо от това колко бързо хората са построили насипните конструкции, е фактът, че те все още са непокътнати. Поради близостта им до Мексиканския залив, тази област получава огромни количества валежи, което прави земните работи особено податливи на ерозия. Микроскопският анализ на почвите показва, че коренните американци смесват различни видове почви - глина, тиня и пясък - в изчислена рецепта, за да направят конструкциите си по-здрави.

"Подобно на римския бетон или трамбованите насипи в Китай, коренните американци са открили сложни начини за смесване на различни видове материали, за да ги направят практически неразрушими, въпреки че не са уплътнени. Има някои магии, които нашите съвременни инженери все още не са успели да разберат “, коментира Кидър.

Справка: Tristram R. Kidder et al, Multi-method geoarchaeological analyses demonstrates exceptionally rapid construction of Ridge West 3 at Poverty Point, Southeastern Archaeology (2021). DOI: 10.1080/0734578X.2021.1958445

Източник: New evidence supports idea that America's first civilization was made up of 'sophisticated' engineers
Sara Savat, Washington University in St. Louis

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !