27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Упражнения на древноегипетски ученици са документирани на парчета керамика (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 февруари 2022 в 00:01 29570
Храмът на Атрибис, Египет. Кредит: Marcus Müller / Athribis-Project Tübingen.

Открита е колекция от над 18 000 изписани фрагменти керамика в древноегипетския град Атрибис, селище на около 200 километра северно от Луксор (древна Тива).

Археолози от Института за древни близкоизточни изследвания към Университета в Тюбинген и Египетското министерство на туризма и антиките са интерпретирали текста и изображенията на десетки хиляди парчета керамика, които не само разказват за древната търговска култура на Атрибис, но и описват подробно училищните наказания.

Остраките от Атрибис изброяват имената на хората и ежедневните неща, които са купували и продавали. Освен това се споменава древно училище, в което учениците са наказвани да изписват едно и също за лошо поведение.

Остраките (Ostraca, множествено число за ostracon) са фрагменти от керамика, използвани като повърхности за писане или рисуване.

Познато понятие е т.нар. остракизъм - метод за политическа борба. Всяка пролет Народното събрание на Атина при кворум не по-малко от 6000 души взима решение да изгони или не някой опасен за демократичния ред на полиса гражданин. Предлагани за остракизиране са граждани, които с придобитото си огромно влияние в обществото, се смятат за потенциални тирани. Всеки гражданин изписва върху парче глинена керамика, т. нар. „остракон“, името на този, когото смята за опасен за демокрацията. Осъденият с мнозинството от гласовете е изгонван от Атина за срок от 10 години, като наказанието при евентуално връщане в полиса е смърт. Остракизмът не е форма на съд – всеки гласува според мнението си, без да се обсъждат аргументи за гласуването.

Остраките са използвани като бележници за частни писма, списъци за пране, записи на покупки и копия на литературни произведения. Терминът се прилага за плочки от варовик, които са били използвани за подобни цели.

Остракон с детска рисунка. Кредит: Athribis-Project Tübingen.

„В древни времена остраките са били използвани в големи количества като материал за писане с мастило, с помощта на тръстика или куха пръчка (каламус)“, обяснява професор Кристиан Лейц (Christian Leitz), изследовател от Института за древни близкоизточни изследвания към университета в Тюбинген, и неговите колеги от проекта Атрибис  археологическо и филологическо начинание за изследване на древноегипетския град Атрибис.

Археолозите откриват колекция от повече от 18 000 остраки в руините на Атрибис. Изследователите казват, че такова голямо количество остраки е било откривано в Египет само веднъж досега, в работническото селище в Дейр ел-Медине, близо до Долината на царете в Луксор, на почти 200 километра южно от Атрибис.

Остракон с павиан и ибис, двете свещени животни на Тот, богът на мъдростта, един от 18 000 фрагмента от керамика, открити в древния северен египетски град Атрибис. Кредит: Athribis-Project Tübingen.


Фрагмент от училищен текст с „птича азбука“ на йератическо писмо, опростената писменост, произлязла от йероглифите. Отдясно името на птицата, а отляво цифрите от 5 до 8, които отразяват позицията на буквите в списъка. Кредит: Athribis-Project Tübingen.

„Тези остраки предоставят разнообразни прозрения за ежедневния живот на Атрибис“, обясняват изследователите.

„Около 80% от парчетата керамика са писани с демотическа писменост, обичайната административна писменост през епохата на Птолемеите и Римската империя, която се е развила от йератическото писмо след 600 г. пр.н.е.

„Сред вторите най-разпространени находки са остраки с гръцка писменост, но също така се натъкнахме на надписи с йератични, йероглифни и — по-рядко — коптски и арабски шрифтове.“

Учениците е трябвало да се упражняват на "ченгелчета". Кредит: Athribis-Project Tübingen.

Фрагмент от йероглифен надпис с информация за местната митология, вероятно копиран от ученик. Кредит: Athribis-Projekt Tübingen

Изследователите откриват и изрисувани остраки с различни фигуративни изображения, включително животни като скорпиони и лястовици, хора, божества от близкия храм, дори геометрични фигури.

„Съдържанието на остраките варира от списъци с различни имена до сметки за различни храни и предмети за ежедневна употреба“, разказват археолозите.

„Изненадващо голям брой парчета могат да бъдат причислени към древно училище.“

„Има списъци с месеци, числа, аритметични задачи, граматически упражнения и „птича азбука“ – на всяка буква е присвоена птица, чието име започва с тази буква.“

Разписка за хляб на демотическо писмо, питките се разпределят по 5 (често 5, понякога 10 или 20), много от купувачите са жени. Кредит: Athribis-Project Tübingen.

„Няколко стотици остраки съдържат упражнения за писане, които класифицирахме като наказания“, добавят изследователите.

„Те са изписани със същия един или два знака всеки път, както последователно, така и отзад-напред.“

Египтолозите извършват разкопки в Атрибис от 2003 г.  Фокусът на техните разкопки е голям храм, построен от бащата на Клеопатра VII, Птолемей ХII, който сега е отворен за обществеността. 2000-годишната религиозна сграда първоначално е била издигната в чест на богинята лъв Репит и нейния съпруг Мин - бог на плогородието, асоцииран с древногръцкия Пан. Когато езическото поклонение е забранено през 380 г сл. н.е., храмът е преустроен и служи като женски манастир.

От пролетта на 2018 г. се провеждат разкопки на запад от храма в друго светилище и екипът се натъква на многобройните остраки в развалините. Разкопките продължават.

Източник:

Inscribed Pottery Fragments Document Daily Life in Ancient Egypt
Enrico de Lazaro, Sci-News.com

18,000 Pottery Fragments Speak of Life in Ancient Athribis, Egypt, Ancient Origins

More than 18,000 pot sherds document life in ancient Egypt,  Eberhard Karls Universität Tübingen, Tübingen


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.