29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ураганът Мария повреди гигантския радиотелескоп Аресибо в Пуерто Рико

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 септември 2017 в 12:25 47130
Снимка: Pedrik/Flickr, CC BY-SA 2.0

Емблематичната обсерватория Аресибо в Пуерто Рико е претърпяла значителни щети от урагана Мария, съобщи space.com, позовавайки се на думите на случжители на обсерваторията.

Бурята удари острова като ураган от 4-та категория в сряда, 20 септември, и остави след себе си огромни опустошения. През тази седмица без захранване, телефони или интернет бяха 3.5 милиона жители на Пуерто Рико.

В четвъртък вечерта е направена връзка с малък екип, който е посрещнал бурята в обсерваторията. В петък, още една група, която управлява обсерваторията, Universities Space Research Association, заяви, че основните структури са на мястото си, почти непокътнати, включително голямата 305-метровата чиния, но има значителни щети. Някои инструменти са претърпели повреди от падащи отломки, а по-малката 12-метрова антена - чиния е загубена.

Обсерваторията е оборудвана с генератори и кладенец за вода. Персоналът на място ще има достатъчно гориво и храна, за да издържи една седмица.

Заради бурята 30-метровата антена, която служи за фокусиране и получаване и предаване на радиовълни, е счупена на две и отнесена на около 150 м в огромната чиния по-долу, пробивайки я на няколко места, разказва Джим Брикол (Jim Breakall), който е говорил с екипа на място. Някога е била използвана за откриване на планини на повърхността на Венера, но тя все още е от решаващо значение за изследванията на част от атмосферата на Земята, наречена йоносфера, разказва бившият директор на обсерваторията Франк Дрейк (Frank Drake) пред National Geographic.

Не е ясно колко много време и пари може да са необходими за ремонт, заяви Дрейк. "Крайният резултат е, че телескопа няма да бъде напълно оперативен известно време за всички дължини на вълните".

Веднага след като пътищата са проходими физически, екип ще се опита да стигне до обсерваторията.

Построена през 1963 г., обсерваторията Аресибо се превърна в културна икона, прочута не само с размера си, но и с науката, която се прави тук. През повечето от своето 54-годишно съществуване, Аресибо е най-големият радиотелескоп в света, но през 2016 г. китайският телескоп, наречен FAST- с чиния от с близо 500 метра в диаметър изпреварва Аресибо по размер, въпреки че все още не е напълно работещ.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.