Увреждането на мозъка ограничава желанието за пушене

Проучване установява, че нараняванията на определени области на мозъка са свързани с по-бързото и лесно отказване от тютюнопушенето

Ваня Милева Последна промяна на 21 юни 2022 в 00:01 6462 0

мозъчна травма, отказ от цигарите
Проучване установява, че нараняванията на определени области на мозъка са свързани с по-бързото и лесно отказване от тютюнопушенето.

Проучване на хора, които без усилие са се отказали от тютюнопушенето след инсулт или друго мозъчно нараняване – и на такива, претърпели нараняване, но след това продължили да пушат – е установило мозъчната мрежа, участваща в пристрастяването, съобщават изследователи в списание Nature Medicine.

Специалистите казват, че констатациите могат да помогнат за установяването на целите за терапии, които биха могли да лекуват зависимости. 

„Мисля, че това може да бъде една от най-влиятелните публикации не само за годината, но и за десетилетието“, отбелязва за The New York Times А.Томас Маклелан (A. Thomas McLellan), почетен професор по психиатрия в Университета на Пенсилвания и заместник-директор на Службата за Национална политика за контрол на наркотиците на САЩ.

„Това проучване премахва толкова много от стереотипите, които все още има в областта на пристрастяването: че пристрастяването е резултат от лоши родителски грижи, пристрастяването е заради слабост на личността, пристрастяването е липса на морал."

Маклелан не е участвал в настоящото изследване.  

В проучването изследователите сравняват мозъчните сканирания на 34 души, които внезапно са отказали цигарите след фокална (съсредоточена в точно определено място) мозъчна травма като например инсулт, с тези на 69 души, които са продължили да пушат след такова нараняване.

Съавторът на изследването Юхо Йоуца (Juho Joutsa) от Университета в Турку във Финландия обяснява за New Scientist, че тези, които са се отказали, са имали увреждане или на дорзалната цингулата, на латералната префронтална кора, на инсулата или на региони, които са силно свързани с една от тези области чрез невроини.

Заедно тези области изглежда са включени във верига на пристрастяването, обелязва Йоуца пред списанието. Разглеждайки отделна група от 186 пациенти, изследователите също така откриват, че увреждането на тази верига е свързано с по-ниска вероятност от алкохолна зависимост, което показва, че веригата може да е свързана с пристрастяванията като цяло. 

a, Местоположенията на лезии, свързани с ремисия на пристрастяването към тютюнопушенето (вляво, единичен пример, показан в червено) и неотказ от тютюнопушенето (среда, единичен пример, показан в червено), са сравнени с помощта на VLSM (Стандартно картографиране на симптомите на лезия по воксели), но без значими констатации (вдясно). b, След това мрежата от мозъчни области, функционално свързани с всяко място на лезията, е изчислена с помощта на LNM (мрежово картиране на лезии за изследване на функционалната свързаност между всяко място на лезията и всички други мозъчни воксели). Мрежовите карти са показани за същите два примера за лезии от a. Положителните стойности на функционалната свързаност са показани в топли цветове, а отрицателните стойности за функционална свързаност са показани в студени цветове. Мрежовите карти на лезиите са статистически сравнени, за да се идентифицират връзките, значително свързани с ремисия на пристрастяването към тютюнопушенето (вдясно, b ). c – e, Местата на лезии, нарушаващи пристрастяването, показват специфичен модел на мозъчна свързаност, изчислен с помощта на пушач ( c ) или нормативен конектом ( пълно описание на структурата на връзките в нервната система на организма) ( d, e ). Картите, получени с помощта на нормативния конектом, който е използван във всички следващи анализи, се показват върху мозъчните разрези (d, e) и мозъчната повърхност ( f). Този модел включва положителна връзка с инсулата, дорзалната цингулата и дорзолатералната префронтална кора и отрицателна връзка с медиалната префронтална и темпоралната кора. c , d Картите са коригирани за множество сравнения, използвайки подобрение на клъстерите без прагове с параметри по подразбиране. e , f , Картите са показани без прагове, за да илюстрират по-добре дорзалната/вентралната дисоциация в стриатума ( e ) и фронталния кортекс ( f ). Кредит: Juho Joutsa et al.

Резултатите предполагат, че насочването към медиалната префронтална кора, мозъчна област, която намалява активността в идентифицираната верига, с транскраниална магнитна стимулация може да бъде обещаващ път за лечение, коментира Йоуца пред New Scientist.

„Това, което осъзнаваме в много различни области, е, че нашите терапевтични цели не са мозъчните области, както някога сме мислили, а свързани мозъчни вериги“, разказва пред Times съавторът на изследването Майкъл Фокс () от Harvard Medical School. "Ако се вземе предвид начина, по който е свързан мозъкът, може да се подобрите лечението."  

Но някои експерти съобщават за Times, че при подхода, базиран на мозъчна стимулация, остават проблеми, включително да се разбере каква честота на магнитна стимулация да се използва, възможността лечението да е необходимо да се подбира индивидуално и предизвикателството да се направи лечението постоянно достъпно за хора със зависимости.

Справка: Joutsa, J., Moussawi, K., Siddiqi, S.H. et al. Brain lesions disrupting addiction map to a common human brain circuit. Nat Med 28, 1249–1255 (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-01834-y 

Източник: Damage to Brain Network Curbs Urge to Smoke, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !