24 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В Кувейт по закон всички граждани ще трябва да дадат ДНК проба

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 октомври 2016 в 09:00 82820
Емирът на Кувейт шейх Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah се е изказал против закона. Снимка: Reuters/Athit Perawongmetha

Кувейт планира да промени или изцяло да премахне закон, принуждаващ всички граждани на държавата и желаещите да я посетят да предоставят проби от своята ДНК, съобщава сайтът NewScientist.com.

 Законът е въведен под предтекст да служи като мярка за борба с тероризма и е първият по рода си в света. Бил е гласуван и въведен през юли миналата година, като от тогава насам е бил подложен на критики като неконституционнен и нарушаващ личната неприкосновеност на хората и е било подчертано, че е малко вероятно да бъдат предотвратени терористични атаки по този начин.

В резултат на съдебен отвод миналия месец, и жалба от емира на Кувейт, парламентът на Кувейт вече се е съгласил да промени закона, така че само предполагаеми престъпници, да трябва да дадат своето ДНК.

"Държавните власти в Кувейт единодушно са се съгласили за недостатъците на сегашната версия на закона", казва Адел Абдулади (Adel Abdulhadi), адвокат, живеещ в Кувейт , стоящ зад съдебния отвод, подаден през септември, позовавайки се на конституцията.
Той бе последван на 19 октомври от искане от Емира на Кувейт, за преразглеждане на закона по начин, който ще "защити личния живот на хората".

Плановете за преразглеждане са посрещнати добре в световен мащаб. “Това е разумно и отговорно решение“ казва в свое изявление Олаф Райс (Olaf Rieß), президент на Европейската асоциация по човешка генетика (European Society of Human Genetics).
„Законът в оригиналният му вид е непропорционален и вероятно ще бъде неефективен в решаването на проблема с тероризма, като ще доведе до негативни последици не само за кувейтското общество, а и за науката медицина и научните изследвания“, казва още той.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.